Trends om van te leren

  • Nederland
  • 03 oktober 2017

Een mooie verzameling van incidenten uit het hele land. De Teams Brandonderzoek en kennisregisseurs uit de regio’s verzamelden samen met de Brandweeracademie en Brandweer Nederland negentien casussen voor het derde deel van ‘Casuïstiek uit brandonderzoek, trends om van te leren’. In dit casuïstiekboek vind je naast de casussen ook een rode draad van thema’s, trends en leerpunten. Voor zowel repressie als preventie, maar vooral voor het brandweervak! Want daarin zijn preventie en repressie onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een hotel vol gasten en rook, een déjà vu in een studentencomplex, een ondergeventileerde black box en een koude aangelegenheid. Dit is nog maar een kleine greep uit de interessante casussen waarvan we kunnen leren. Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde en René Hagen, lector Brandpreventie schreven de rode draad voor het derde casuïstiekboek: “Door echte branden met elkaar te bespreken en te analyseren wat er is gebeurd, leren we van incidenten. We delen en verrijken onze ervaring door met de ploeg te bespreken hoe jij een bepaald incident zou aanpakken. Tegelijkertijd ontwikkelen we kennis omdat we wetenschap en praktijk met elkaar verbinden.”

In oktober wordt het derde deel samen met de Brandweerkrant toegezonden aan alle brandweerposten in Nederland. Ga je naar het Brandweercongres? Dan kun je een exemplaar ophalen bij de stand van Brandweer Nederland!

Team Brandonderzoek

Een Team Brandonderzoek (TBO) is (inter)regionaal georganiseerd. Er is een landelijke vakgroep om er samen voor te zorgen dat we ons blijven ontwikkelen en meegaan met de veranderingen bij de brandweer en de maatschappij om ons heen.

Opleiding tot brandonderzoeker

Alle brandonderzoekers hebben de opleiding tot brandonderzoeker gevolgd bij de Brandweeracademie. Daarnaast volgen ze regelmatig bijscholingsdagen om hun kennis op peil te houden.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen