Amsterdam-Amstelland introduceert: Stop en Denk Na

  • Amsterdam
  • 27 maart 2017

Bij een brand aan het Amsterdamse Hoofddorpplein raakten in mei 2016 drie brandwachten gewond. Ze wisten maar net naar buiten te komen. Brandweer Amsterdam-Amstelland onderzocht de brand en de inzet en ontwikkelde daarna het programma Stop en Denk Na.

‘Het incident riep de vraag op of en hoe we ons beter kunnen voorbereiden op dit type brand’, legt projectleider Ben Miedema uit. ‘Omdat we in de toekomst vaker dit soort branden gaan tegenkomen, is bovendien een kennisimpuls nodig.’

Oefenen

Om het programma in het korps te introduceren, worden onder meer lessen gegeven in Oefenen in Dagdienst (OiD). Tijdens de lessen krijgen collega’s een animatie te zien van de betreffende inzet aan het Hoofddorpplein. Vervolgens wordt erover gediscussieerd en wordt gesproken over wat goede stopmomenten zijn bij een inzet.

De stopmomenten laten zich als volgt samenvatten:

  1. Stap uit en STOP, moeten we naar binnen?
  2. STOP en ga terug, moet we niet naar buiten?
  3. Moeten ze niet STOPPEN? Moet ik ze niet naar buiten roepen?

Het programma Stop en Denk Na is meer dan de introductie van de stopmomenten. ‘De uitrusting op de TS wordt aangepast, we gaan vaker realistisch oefenen en de kazernes krijgen maatwerkoefenprogramma’s’, zegt Ben.

Het volledige verhaal en andere verhalen uit de regio’s lees je in het Lentenummer van de Brandweerkrant van Nederland.

Delen