Aandacht voor de sluipmoordenaar

  • Nederland
  • 15 november 2017

De donkere dagen zijn aangebroken. Mensen nemen maatregelen om inbrekers buiten de deur te houden. Maar niet alleen inbrekers, ook de sluipmoordenaar koolmonoxide (CO) wil je buiten houden.

Aangezien het stookseizoen is begonnen, vragen we de komende maanden aandacht voor de gevaren van koolmonoxide. Daarbij richten we ons onder andere op het feit dat veel mensen niet weten dat je ook met een (moderne) cv-ketel kans loopt op een koolmonoxidevergiftiging. Sterker nog: in bijna de helft van de ongevallen met koolmonoxide, blijkt de verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketel de oorzaak. Het is dus belangrijk om maatregelen te treffen om de sluipmoordenaar koolmonoxide buiten de deur te houden. 

Nu al incidenten

Hieronder een greep uit enkele nieuwsberichten van de afgelopen weken. Meerdere gewonden door koolmonoxide, veroorzaakt door een geiser of gaskachel, maar vaker nog door een (moderne) cv-ketel.

Landelijke campagne in februari

In februari 2018 voeren we samen met de Brandwonden Stichting weer een publiekscampagne. Uit cijfers blijkt dat in die maand de meeste slachtoffers vallen door koolmonoxidevergiftiging.

Meer informatie over koolmonoxide en het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging is te vinden op www.brandweer.nl/co.

Voor vragen over de gevaren van koolmonoxide of het plaatsen van koolmonoxidemelders, kun je ook mailen naar koolmonoxide@brandweernederland.nl.

Koolmonoxide

Wat is koolmonoxide? En waarom is het zo gevaarlijk?

BW Ned CO-test-5-melder ophangen 2018 HR.JPG

Delen