10e Brandsymposium

Brandrisico's voor cultureel erfgoed in beeld

Op dinsdag 19 november 2019 vindt het jaarlijkse symposium over brandveiligheid van cultureel erfgoed plaats in Arnhem bij het Instituut Fysieke Veiligheid. 

Voor wie

Het symposium is interessant voor iedereen die betrokken is bij de (brand)veiligheidszorg voor cultureel erfgoed. Het symposium richt zich op vertegenwoordigers uit de erfgoedsector, de brandweer, gemeenten en brandveiligheidsadviseurs. Het brengt hen bijeen en biedt de gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

Programma

De dag begint met een beschouwing van de dramatische brand in de Notre Dame in Parijs door Thierry Burger, brandpreventieadviseur voor erfgoed en werkzaam op het Ministerie van Cultuur in Parijs. Deze brand leidde tot een groot verlies van erfgoed. Het riep direct bij velen in ons land de vraag op of dit ook bij ons kan gebeuren. Thierry Burger vertelt u alles over de brand, hoe de brandweer heeft gehandeld én over het plan om de brandveiligheid van de vele kathedralen in Frankrijk te vergroten. Wat kunnen wij hiervan leren?

In de middag staan vier deelsessies op het programma. Deze gaan o.a. over brandgevaarlijke activiteiten als werkzaamheden en evenementen. Brandveiligheidsvoorzieningen beperken het risico van brand, maar het gedrag van de mens blijft de zwakste schakel. Moet alles kunnen of kunt u met het oog op brandveiligheid beperkingen opleggen of maatregelen eisen?

Een derde deelsessie is gewijd aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van brandveiligheid van erfgoed in (overheids)beleid. Wettelijk verschillen de eisen voor 'gewone' gebouwen en monumenten niet. De brandweer heeft bijzonder weinig mogelijkheden als het gaat om het beschermen van erfgoed. Het komt vooral aan op het verantwoordelijkheidsbesef van de eigenaar. Of kan een gezamenlijk en eerlijk beleid het verschil maken?
Tot slot bieden we een brandweerspreekuur. Geef uw vragen alvast vooraf door!

Brandrisico's voor cultureel erfgoed in beeld
Kemperbergerweg 783
6816 RW Arnhem

Delen