Programma 16 maart

In Drenthe hebben we maar weinig rechte wegen, net als ons programma voor de 2 daagse en onze organisatie VRD. Een rechte weg kent weinig verrassingen, kromme wegen maken het spannender… je weet niet wat er na die bocht komt.

Met het programma willen we jullie graag echt een rugzakvulling mee geven. We hopen dat het voldoende uitdaging en diversiteit biedt om je naar Drenthe te lokken. Dat zouden we echt fantastisch vinden! 

De 2 daagse is voor brandweervrouwen zowel repressief als niet repressief maar het verzorgen van het programma doen we in Drenthe samen met en door al onze collega’s. Die sfeer en setting willen we jullie in ieder geval meegeven.

9.15 uur

Je bent van harte welkom en direct heb je je eerste kennismaking met ons te pakken. Je wordt wegwijs gemaakt door onze herkenbare organisatieleden.

10.00 uur

Op Drentse wijze wordt de 2 daagse geopend. Hierbij willen we een aantal mensen aan jullie introduceren, voor zij het woord tot ons richten. Mensen die hun voetsporen hebben gezet in zowel landelijke al Drentse ontwikkelingen.

11.00 uur

Marktmeester Ewout opent de informatiemarkt. Hier neemt hij jullie mee in een aantal Drentse ontwikkelingen. Tijdens deze markt kun je munten verdienen die je kan benutten bij en tijdens de feestavond.
Natuurlijk is er ruimte voor leuke, gezellige, informatieve en enthousiasmerende gesprekken.Tijdens deze markt wordt er ook geluncht. Laat je verrassen!! Volg de kromme weg…

13.00 uur

Plenaire bijeenkomst met als thema: De Impact van weerbaarheid. Een pittig en mogelijk herkenbaar thema. Als hulpverlener zijn we direct paraat als de pager daarom vraagt. Verlenen hulp aan hen die deze behoeven. Prachtig en mooi, maar wat brengt het jou? Hoe zijn we daarop voorbereid of achteraf, later. Hoe ver gaat onze empathie naar diegene die een traumatisch incident heeft gehad. Wat is jouw beeld, wat is de mijne. Wat doet het met je.

Natuurlijk krijg je geen handreiking waarmee PTSS te vermijden is. Was het maar zo makkelijk. Rode draad is het bespreekbaar maken van diverse zaken. Invloed van de werking van je brein. Je verleden, je bagage. Alles heeft een reden! We nemen je mee in verschillende aspecten en verhalen. De sprekers die we hiervoor hebben uitgenodigd kunnen jouw rugzak vullen.

  • Ons eigen COT (Collegiale ondersteuningsteam) vertelt hoe we dit in eerste lijn in Drenthe oppakken. Helaas hebben wij in Drenthe een aantal collega’s verloren tijdens hun inzet. Dit heeft impact op iedereen, ook op de collega’s van het COT.
  • Maar ook hoe i.s.m. het IFV we meer aandacht krijgen op het voorbereiden van weerbaarheid. Wat staat jou te wachten als hulpverlener. Kun je hierop voorbereiden?!
  • Ons brein is een prachtig iets! JOke Land, eigenaresse van Bureau Land (het internationale instituut voor toepasbare psychologie) neemt ons hier volledig in mee. Erg inspirerend, confronterend en op humoristische wijze laat zij ons ervaren hoe je brein te beïnvloeden is. Bewust en onbewust. Erg inspirerend.
  • Naast deze sprekers hebben we ook een heel diep “echt” verhaal van Harry Hanenburg. Diep respect voor hoe hij na alles wat hij heeft meegemaakt je meeneemt in zijn beleving van zijn uitzendingen als militair, brandweerman, echtgenoot, vader en grootvader en daarmee nu anderen wil helpen om traumatische ervaringen bespreekbaar te maken. Dit terwijl hij levenslang PTSS heeft gekregen. Nog volop in zijn eigen storytelling en verwerking zit.

Wij hebben de eer gehad om al in zijn leven te mogen kijken en kunnen ons indenken dat zijn verhaal “iets” kan losmaken bij jullie. Niemand kan van te voren weten wat dit met je doet, je brengt of welk deurtje er bij iemand geopend wordt. Het mooie is dit mag en kan. Daarom juist deze 2 daagse.De kracht van het gevoel!We hebben verschillende fijne ruimtes gereserveerd waar je je kan terug trekken. Ook is er ervaren opvang aanwezig.Een korte pauze is nu gewenst, even laten bezinken wat we hebben gehoord.Om iedereen de kans te geven om vragen te stellen aan het COT, JOke of Harry volgt met hen het Forum. Deze indrukwekkende en mooie middag gaan we op bijzondere wijze afronden. Een cooling down waarbij je rugzak weer iets verder is gevuld.

Hierna kunnen we ons gaan 'opmaken' voor een gezellig en gewoon diner in het mooie Schortingshuis in Spier. Hierbij zijn ook onze collega’s aanwezig die ons helpen bij het verzorgen van deze 2 daagse.

Als je na een avond BALANCE niet meer weet wie of waar je bent en is het dak eraf? Dan is BALANCE wel de oorzaak, maar niet aansprakelijk!

Delen