Nationale herdenking 2015

Op 20 juni 2015 stond de brandweer voor de vierde keer gezamenlijk stil bij de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens hun dienst. Gelijktijdig met de jaarlijkse herdenking bij het nationaal brandweermonument werd er op verschillende plekken in het land bij brandweerkazernes het ereteken gegeven.

De vrouw van John Impink, Mariëth Kunis, sprak in een indrukwekkende toespraak over de dag dat hij tijdens een inzet als brandweerduiker in Koedijk om het leven kwam. De wereld stond voor haar stil toen John, lid van de duikploeg korps Heerhugowaard, op 4 augustus 2014 verongelukte. Vandaag werd John Impink, net als 90 andere overleden brandweercollega's, herdacht.

“Ik weet nog hoe tijdens de vuurwerkramp in Enschede, precies 15 jaar geleden, alles om mij heen stilstond. Een grote klap, letterlijk en figuurlijk. Wij verloren vier collega's van ons korps. Vier namen die hier staan afgebeeld. Maar belangrijker, vier brandweermannen met achter hun naam getroffen families, vrienden en collega's. Sinds die 13e mei 2000 lieten nog eens 12 brandweermannen in Nederland hun leven. Dat zijn er 12 teveel. Voor ons allemaal is en blijft dat een extra reden nog harder te werken aan de arbeidsveiligheid van onze eigen vakmensen."

Stephan Wevers, 20 juni 2015

Deze traditie past bij de brandweer. Binnen de eigen gelederen vangt men elkaar op en steunt men elkaar. Net als in een familie.

  • Ard van der Steur Ard van der Steur
  • 20 juni 2015 20 juni 2015

Met de gedenkplaatjes, met daarop de naam, het geboorte- en sterfjaar van de overleden brandweermannen, dragen wij bij aan een eervolle en blijvende herinnering. De herinnering aan 91 brandweermannen. Hun namen zijn vereeuwigd. Hun verhalen zijn vastgelegd. De verhalen van 91 levens die abrupt werden beëindigd toen zij zich inzetten voor de veiligheid van u en van mij.

  • Geke Faber Geke Faber
  • 20 juni 2015 20 juni 2015
Brandweermonument-Herdenking-2015.jpg

Eervolle en blijvende herinnering aan John Impink

Maandagavond, 1 juni 2015, is het naamplaatje van John Impink bijgeplaatst op het Nationaal Brandweermonument in Arnhem. De naaste familie en directe collega's van John waren hierbij aanwezig. John kwam op 4 augustus 2014 tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden als brandweerduiker van de duikploeg korps Heerhugowaard om het leven.

"Met het plaatsen van een gedenkplaat met de naam van John en zijn geboorte- en sterfjaar op het Nationaal Brandweermonument, dragen wij bij aan een eervolle en blijvende herinnering aan John", gaf Fred Heerink, bestuurslid Stichting Nationaal Brandweermonument aan. "We staan stil bij de moed en daadkracht van een partner, collega en vriend die in de uitoefening van zijn vak zijn leven heeft gelaten. Zijn naam is nu vereeuwigd in Brandweer Nederland."

Bordje-J-Impink.jpg

Delen