Een plek om te herdenken en te overdenken

Nationaal Brandweermonument

Op de ochtend van 9 februari 1951 waaide er een krachtige wind, waardoor olie zich had opgehoopt in de Wilhelminahaven in Vlaardingen. Door nog onbekende oorzaak is deze olie in brand geraakt. Door de combinatie van harde wind, brandende olie op het wateroppervlak en veel rookontwikkeling was het een ernstige, complexe situatie. Niet alleen Piet van Delft, maar ook zijn collega’s Albert Maat, Herman Westdijk, Mari Kok, Piet Batenburg kwamen op die dag om het leven. Zij zaten met 7 personen in een brandweerauto die te water raakte en in de brandende olie terecht kwam. In deze auto zaten tevens 2 burgers, die gewond raakten bij het ongeval. Dit is slecht één van de vele verhalen die het brandweermonument ons verteld.

Bij het brandweermonument delen we de pijn uit het verleden en laten we de verhalen van onze omgekomen brandweercollega’s weerklinken. 91 namen. 91 gezichten. 91 mannen die hun gezinnen, kinderen, ouders, vrienden en collega’s achterlieten. 91 waargebeurde verhalen, die allemaal anders zijn maar worden verbonden door het feit dat deze brandweermensen met hun leven de hoogste prijs hebben betaald voor het bewaken van onze veiligheid.

Het zit brandweermensen in hun genen: het redden van mensenlevens, het dienen van de samenleving. En hoewel er veel gedaan wordt aan hun bescherming en aan veilig werken, lopen ze toch gevaar tijdens hun optreden. Dat wordt altijd pijnlijk duidelijk bij berichten over omgekomen brandweerlieden.

Brandweermensen staan 24/7 met hart en ziel klaar voor onze maatschappij. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Want het brandweervak is niet zonder risico’s. Daar zijn we ons van bewust maar staan we niet iedere dag bij stil. Soms gaat het mis. En betalen brandweermensen de hoogste prijs.

Respect

Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. Daar staan we stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens hun werk voor de brandweer. Hier tonen wij met elkaar het respect dat onze omgekomen collega's toekomt. Een plaats om te herdenken, maar ook om te overdenken en te beseffen dat wij een mooi en veelzijdig, maar ook gevaarlijk beroep uitoefenen.

Jaarlijkse herdenking

We komen hier jaarlijks bijeen, op de derde zaterdag van juni, om onze dankbaarheid uit te spreken voor de toewijding van alle brandweermannen en -vrouwen aan onze maatschappij. Want de brandweer neemt daarin met 30.000 mensen en bijna duizend kazernes een belangrijke plaats in.

Het is goed dat er een nationaal monument is. Een plek om te herdenken. Een plek waar de samenleving respect betoont aan de brandweer en aan de omgekomen brandweermensen.

“Water blust. Water zuivert. Water om een wond af te koelen en zo de schade te beperken. Water om het verdriet te verzachten.”

  • Hanne Hagenaars Hanne Hagenaars

Locatie

Het Nationaal Brandweermonument is open voor het publiek en is dagelijks tussen 8.00 uur en 18.00 uur te bezoeken aan de Kemperbergerweg 783 in Arnhem.
Wij gebruiken cookies