Programma

Benieuwd hoe we je dit jaar gaan inspireren? Twee dagen lang bepaal je op de dag zelf waar jij je kennis en inspiratie opdoet. Laat je inspireren door je eigen collega’s, zowel uit eigen land als daarbuiten. Zo vertellen collega’s over de gasexplosie in Den Haag, je komt erachter welke eerste indruk jij maakt, leert over broeibranden, de uitvoeringsagenda en nog veel meer.

Naast het plenaire programma en de deelsessies kun je ook het inspiratieplein bezoeken! Daar delen regio’s en sponsoren waar ze trots op zijn. Ken jij een project waarvan anderen kunnen leren? Mail ons dan vóór 1 september en laat weten wat er op het Brandweerevent zeker niet mag ontbreken.

Plenair

Deelsessies

Plenair

 

Briljante mislukkingen

In Nederland delen we liever onze succesverhalen dan onze leermomenten. En dat is zonde. Paul Iske vertelt donderdagochtend hoe we kunnen leren van briljante mislukkingen. Want eigenlijk is dat niets anders dan een goed voorbereide poging om iets te realiseren, maar dan met een andere uitkomst! (foto: ©Speakers Academy-Walter Kallenbach)

Amerikaanse brandweerman Feike gooide het roer om

Nadat Feike zijn zoontjes verloor in een huisbrand, besloot hij om zijn kinderen te eren door brandweerman te worden. Op vrijdagochtend deelt Feike zijn ervaringen met PTSS en zijn brandwonden en als brandweerman. Maar ook over hoe je ondanks tegenslagen toch psychologisch weerbaar kunt zijn.


Deelsessies

 

Dekkingsplan: er hoort een verhaal bij!

De repressieve dekking in jouw regio of verzorgingsgebied wordt op basis van gebieden inzichtelijk gemaakt. Maar hoe dan? Wat is anders? En hoe werkt dit dan? Je gaat bij deze deelsessie zelf aan de slag. Je verzamelt alle relevante informatie van een eigen gebied, legt deze onder de loep en beoordeelt de brandweerzorg. Hierdoor krijg je een beeld van de werkwijze voor gebiedsgerichte opkomsttijden.


Vrijwilligheid en vrijwilligerswerk

Welke ontwikkelingen zijn van invloed op vrijwilligheid en hoe ontwikkelt de brandweer zich daarin? Fred Heerink neemt je mee in de actualiteit van het programma vrijwilligheid. We kijken daarbij ook buiten de deur. Hoe gaan andere organisaties in binnen en buitenland om met vrijwilligheid en vrijwilligerswerk? En wat kan de brandweer daarvan leren?
Laat je inspireren door hoogleraar Volunteering Lucas Meijs (Erasmus University).


De psychologische gereedschapskist

Feike van Dijk, Lander Wyoming USA, deelt verschillende strategieën die gebruikt worden bij de brandweer in Amerika en Canada om PTSS, compassie vermoeidheid en andere psychologische aandoeningen te benaderen.


Diversiteit: hoe zit ’t met jouw vooroordelen?

Snel een situatie lezen en beoordelen is een onmisbare vaardigheid bij de brandweer, want elke seconde telt!  Operationeel trainen we om een goed gevulde scenario-rugzak te ontwikkelen, waardoor we veel beslissingen automatisch nemen. Uitdagend is wel om, als deze vaardigheid sterker wordt, te waken voor té snelle oordelen. Voor je het weet dénkt jouw brein iets te hebben waargenomen, wat misschien toch niet zo is. Vooroordelen, die we állemaal ongemerkt hebben, zijn een risico, vooral operationeel. Want die vooroordelen belemmeren.

In deze deelsessie ga je zelf met elkaar en Annelies Engelenburg en Siham Ammal van Veiligheidsregio Haaglanden aan de slag. Ontdek de vooroordelen die jij hebt zonder het te weten. Verken de gevolgen daarvan in je werk. En zoom in het bijzonder in op de betekenis hiervan voor jouw rol als leidinggevende, leerwerkplekbegeleider of recruiter van nieuw talent


Bas (Brandbestrijding Als Specialisme)

Veiligheidsregio Haaglanden ontwikkelt op dit het nieuwe specialisme BAS. Dit specialisme vormt een verbindende schakel tussen de koude en warme organisatie door bundeling van kennis en ervaring, brandonderzoek, vakbekwaamheid en beleid. Het team over de expertise en middelen die een reguliere basiseenheid (schil 1) niet heeft tijdens een brandinzet. Denk aan een blusrobot en een Coldcutter, Fognails drones en overige materialen. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd op het gebied van de kennis over brandverloop. Een effectievere brandbestrijding kan leiden tot een verhoogd maatschappelijk rendement. Daarnaast draagt het bij aan een hogere mate van eigen veiligheid, versterking van de basis en kennisontwikkeling in de organisatie.

In de Visie Brandweer 2020 (2015), Programmaplan Vernieuwde Repressie (2014) en de Visie Brandbestrijding (2013) is de wens tot specialiseren binnen de brandweer op het gebied van brandbestrijding uitgesproken.


Breek je brein!

Tijdens het brandweerevent komen brandweercollega’s uit het hele land bijeen om te leren, kennis uit te wisselen en geïnspireerd te worden. Dit jaar draaien we de rollen om. De kennis die bij iedereen aanwezig is, zetten we in om met elkaar nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken en om na te denken over problemen waar wij dagelijks tegenaan lopen.

We dagen je uit om te komen tot concrete nieuwe ideeën of producten. En het leukste is: het tofste, leukste, meest creatieve idee wordt beloond met een startkapitaal van €10.000 om dit ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren! Heb jij nu al zelf al een onderwerp waar je met elkaar over na wilt denken? Mail dan je idee.


Organisatievormen beroepsbrandweer: welke varianten zijn er en hoe zijn deze zo ontstaan?

In mei 2019 verscheen onder de titel De beroepsbrandweer: organisatievormen het onderzoeksrapport van het IFV / Brandweeracademie. Daaruit blijkt dat de laatste 10 jaar zichtbaar is geworden dat de 24-uursroostermodellen door heel Nederland meer variantie hebben gekregen. Was eind vorige eeuw nog de tendens naar meer uniformiteit, langzaam werd echter duidelijk dat variaties en differentiaties ruimte boden aan verandering. De resultaten van dit onderzoek geven een inkijk in hoeveel verschil is er op dit moment eigenlijk is in Nederland en zegt iets over de wijze waarop veranderingen voorzichtig in gang zijn gezet. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek wordt onder leiding van onderzoeker Ron Berkhout in deze workshop gediscussieerd over de toekomst van de 24-uursdienst in de komende decennia.


Brandweerman in nood

Hulpverlening is niet alledaags. We staan vooraan, op de eerste lijn. En dan kun je maar beter stevig in je schoenen staan. Brandweerman In Nood (BIN) wil de veiligheid van iedere brandweerman en -vrouw in Nederland én België die op die frontlinie werkt verhogen. Dat doen we alle gegevens van ongevallen te verzamelen en deze om te zetten naar leermomenten. En die delen we, nationaal en internationaal zodat iedere brandweercollega hiervan kan leren en zo sterker én veiliger wordt. Benieuwd hoe BIN voor jou en voor je collega’s het verschil kan maken? Kom dan naar deze deelsessie!


Verder komen met de basisprincipes!

In april vorig jaar presenteerde de brandweeracademie de ‘Hernieuwde kijk op brandbestrijding’. Vanaf juni van dit jaar noemen we dit: ‘Basisprincipes voor brandbestrijding’. Vijf regio’s hebben samen met de brandweeracademie de krachten gebundeld en hebben een landelijke website ontwikkeld om best practices te delen. Samen bouwen we aan een online platform waarop iedereen informatie kan halen én brengen, die bijdraagt aan het bekend maken van de basisprincipes voor brandbestrijding. Tijdens dit congres lanceren wij de website. In deze deelsessie laten we zien wat deze website voor jou kan betekenen. Maar ook wat jij voor de website kunt betekenen!


Ik heb een oogje op jou

Voor de medewerkers van het NSO (Netherlands Space Office, de ruimtevaart organisatie van Nederland) en ingewijden uit de ruimtevaartindustrie vormen veiligheid en ruimtevaart een volstrekt logische combinatie. Immers: satellieten houden onze aarde continu in de gaten in allerlei golflengtes en produceren waardevolle gegevens voor militairen, politieagenten, brandweerlieden en vele anderen die werken aan onze veiligheid. Het programma Natuurbrandbeheersing gebruikt al satellietdata voor hun innovatieve modellen voor het voorspellen van natuurbrandverspreiding en het early warning systeem, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. NSO neemt je mee naar de ruimte; wat kunnen we vanuit daar allemaal zien en wat kunnen deze beelden nog meer? Ontdek het tijdens deze sessie.


Echte branden om van te leren 

Wat is er leuker dan samen met collega’s te leren van echte branden en dat met elkaar te delen? In deze deelsessie kan dat! Met collega’s van de Brandweeracademie als deelsessieleider en collega’s uit het land leggen we JOUW recente brand naast de Basisprincipes voor brandbestrijding (de hernieuwde kijk op brandbestrijding is inmiddels herdoopt tot Basisprincipes). Daarvoor hoef je slechts een tijdlijn, een plattegrond en wat foto’s en filmpjes, én natuurlijk jouw verhaal mee te nemen!


Veilige energietransitie: vol (op) koers!

De inleiders uit brandweer Nederland, de industrie en het IFV praten je bij over de gerealiseerde voortgang/producten en ontwikkelingen binnen brandweer NL en het IFV op het gebied van energietransitie. Het gaat hierbij onder meer over het koersdocument Veilige Energietransitie Brw NL, de LNG hulpregeling, aandachtskaarten waterstof incidentbestrijding en het beslisschema Electrische voertuigen. Tegelijkertijd maken we ruimte voor het inventariseren van jouw behoeften, zodat we daar in 2020 weer op terug kunnen komen.

Kortom: ….volop energie en koers in deze deelsessie


Van delen wordt het veilig(er)

De brandweer is er om de leefomgeving veiliger te maken en in geval van nood, de situatie te stabiliseren zodat het weer veilig wordt. Toch vinden er tijdens repressieve of andersoortige werkzaamheden soms incidenten plaats met letsel en/of schade voor onze eigen mensen als gevolg. Is er sprake van toeval? Wat de reden ook is, incidenten zijn bronnen voor verbetering.

In deze deelsessie, maak je eerst kennis met een collega waarbij het een keer mis ging. Zijn verhaal gebruiken we om verder in onze ongevalsregistratie te duiken. Doel is om van alle ongevallen te kunnen leren.


Levende mensen onder het puin... toch niet hier?!

In deze deelsessie neemt Lucien Groenewegen, Directeur Brandweerzorg en Hoofdofficier van Dienst bij de Veiligheidsregio Haaglanden je mee naar 27 januari 2019. Op die dag stortte een woning aan de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag ineen en lagen er levende mensen onder het puin. Lucien vertelt voor welke moeilijkheden en dilemma’s hij heeft gestaan en welke keuzes er uiteindelijk toe hebben geleid om iedereen levend onder het puin weg te halen. Want moeilijk was het zeker. Benieuwd hoe Lucien in zijn rol als Hoofdofficier van Dienst heeft gehandeld, voor welke dilemma’s en keuzes hij heeft gestaan? Kom dan naar deze inspirerende deelsessie! 


Energietransitie: andere kijk op advies vanuit Risicobeheersing

Hoe kunnen we de veiligheid borgen met de energietransitie die op dit moment gaande is. Waar lopen we tegen aan met ons advies en hoe kunnen wij ons hierop voorbereiden. Een concreet voorbeeld hiervan is de 'Waterstofwoonwijk', 100% waterstof CV-ketels die woningen zullen verwarmen. De zoektocht is begonnen naar hoe je dit veilig en verantwoord doet !


Ontdek de chemie van samenwerken (GBO-SO)

Incidenten met gevaarlijke stoffen komen wellicht niet vaak voor, maar de impact kan enorm zijn. Daarom ontwikkelt het specialisme IBGS een landelijke voorziening, vanuit het programma GBO-SO, om zo goed mogelijk op dit soort situaties voorbereid te zijn. Hoe los je dilemma's en vragen op als je in het actiecentrum tijdens een GRIP-incident gebrieft wordt door de Algemeen Commandant Brandweer? Pak je rol en ga aan de slag in ons actiecentrum tijdens de deelsessie IBGS.


Kun jij een scheepsincident managen?

De maritieme sector verandert. De scheepvaart neemt toe, de schepen worden groter, brandstoffen veranderen en de eerste ideeën over onbemande schepen zijn er. Maar is de brandweer hierop ingespeeld? De centrale vraag die tijdens deze sessie centraal staat is of jij in staat bent om een complex scheepsincident te managen?


Aandacht voor je veerkracht

Waarom is aandacht voor veerkracht belangrijk en hoe zit het met de aandacht voor je eigen veerkracht? Tijdens deze deelsessie nemen we je mee in de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen, veerkracht en copingstijlen en vertellen we iets over het 5-jarige onderzoek over dit thema. Je wordt aan het denken gezet over verschillende aspecten van veerkracht. Zo willen we zorgen voor ontmoeting, uitwisseling, dynamiek en aandacht voor veerkracht!


Help, ik heb stress

Stress heeft invloed op je brein, maar wat gebeurt er dan precies? Je leert meer over de manier waarop je stress kunt herkennen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij anderen.


Bouwstenen fysieke veiligheid voor het Omgevingsplan

Fysieke veiligheid is onlosmakelijk verbonden met een gezonde en veilige leefomgeving. Dit is het uitgangspunt van de Omgevingswet waar Veiligheidsregio’s zich op moeten voorbereiden. Vanuit lokaal maatwerk zal iedere Veiligheidsregio haar belangen op fysieke veiligheid moeten borgen. Maar wat zijn die belangen? Wat houdt fysieke veiligheid onder de omgevingswet eigenlijk in? Landelijk zijn we bouwstenen aan het ontwikkelen die door de regio’s gebruikt kunnen worden. In deze sessie nemen we je mee in de wereld van de plannenmakerij.


Ervaar de effecten van bluswater op elektriciteit

Ervaar zelf hoe je bluswater kunt gebruiken bij elektriciteit. In hoeverre geleidt een blusstraal elektriciteit en wanneer is dit gevaarlijk voor de straalpijpvoerder?
Tijdens deze deelsessie verrichten we samen met jou metingen bij de inzet van een gebonden straal en een sproeistraal. De resultaten maken we zichtbaar in een grafiek. Je ontdekt wat de risico’s zijn van elektriciteit opgewekt door zonnepanelen en hoeveel elektrische energie een beperkte string zonnepanelen oplevert. De resultaten van de blusactie vertalen we gezamenlijk naar een brand met zonnepanelen. Zo onderzoeken we ervaringsgewijs wat de oorzaken zijn van brand bij zonnepanelen.

Bluskleding is niet noodzakelijk, trek wel kleding aan die tegen wat water kan. Als je wilt, kun je een straalpijp uit de eigen regio meenemen, die nemen we dan mee in de proeven.


Gedragsverandering bij de Brandweer, makkelijker of moeilijker dan je denkt?

Ondanks beschikbare kennis en bewustzijn over de gevolgen van onveilig gedrag, gedragen we ons daar vaak niet naar. Dit lijkt irrationeel, maar is heel goed te verklaren als je goed kijkt naar de fundamentele drijfveren die ons gedrag sturen. Bijvoorbeeld naar wat een persoon weerhoudt om zich veilig te gedragen. Wat drijft deze persoon zich juist wél veilig te gedragen. En hoe is onze omgeving van invloed op onveilig gedrag?

In deze deelsessie gaan we aan de slag met onveilig gedrag van brandweerlieden. We geven een spoedcursus gedragsverandering, waarin je zelf actief aan de slag gaat met een gedragsinterventie. Clemens Kamp (Brandweer Midden- en West Brabant) neemt je mee in een actuele gedragscasus van de Brandweer. En gedragsexpert Bob van Dam, van Dijksterhuis en van Baaren (D&B), reikt je op basis van een analyse een werkwijze aan om op basis hiervan effectief gedragstechnieken in te zetten.

Zweetdruppels door (in)spanning of door je CBRN uitrusting?   

Vaak wordt er gebruik gemaakt van wegwerp materiaal als we moeten reageren op chemische en gevaarlijke biologische incidenten. Helaas is dit warm, benauwd, slecht passend en ongemakkelijk. Je draagt het omdat het moet en je de bescherming nodig hebt... máár er is een andere optie! 

LION biedt first responders geavanceerde bescherming tegen enkele van ’s werelds ergste chemische en biologische bedreigingen, op een comfertabele manier. Meer weten over deze innovatie? Kom dan naar onze deelsessie!

Haal het maximale uit jezelf

Grote veranderingen beginnen met kleine stappen. Je doel bepalen is hierbij essentieel. In deze interactieve game ervaar je de voordelen die LEAN je kan bieden. Denk aan meer rust en ruimte, zónder extra capaciteit. Medewerkers krijgen de mogelijkheid het maximale uit zichzelf te halen met de focus op de klant en de omgeving. Handig met de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor de deur.

 

Mentale Energie: bronnen en lekken

Het brandweerwerk levert je energie op, anders zou je er niet mee begonnen zijn, of meer doorgegaan zijn.  Het kan ook energie kosten omdat er omstandigheden of situaties zijn waarin je op de proef wordt gesteld, of waarbij niet of weinig aan noodzakelijke randvoorwaarden wordt voldaan. De invloed van je mentale kracht is groot op het managen van je mentale energie. Aan de hand van voorbeelden uit de topsport, politie en defensie, en de Brandweer zal in de interactieve lezing uitgelegd worden hoe mentale kracht je daarbij kan helpen.

Delen