Word brandweerassistent

De brandweerassistent

In januari 2021 start de opleiding tot brandweerassistent. Deze opleiding is vol. Op dit moment staat er nog geen nieuwe opleiding gepland.

Binnen de brandweerposten Bergen, Dirkshorn, Groet, Limmen en Schoorl bestaat sinds kort een nieuwe functie: de brandweerassistent.

Als brandweerassistent doe je hetzelfde werk als een beroeps of vrijwilliger. Je bestrijdt alleen geen brand binnen gebouwen (binnenbranden) en werkt niet met hydraulisch gereedschap. Je opleiding is korter en de keuring minder zwaar. Altijd al bij de brandweer gewild? Dan is dit je kans.

Voor wie?

Je kunt brandweerassistent worden vanaf achttien jaar. Ben je een fitte vijftigplusser die vitaal wil blijven? Een vader of moeder met kinderen op de basisschool en weer tijd om te ondernemen? Werk je in de horeca en ben je overdag beschikbaar? Of ben je student die wil proeven aan het brandweervak om eventueel door te groeien naar vrijwilliger of beroeps?

Je hoeft geen superman of superwoman te zijn. Je krijgt een keuring om te testen of je dit beroep fysiek kunt uitoefenen. Dit is een medische keuring in combinatie met een fietstest op een hometrainer. Met een gewone, gemiddelde conditie kom je normaal gesproken door de keuring heen. Afhankelijk van je leeftijd word je elke vier of twee jaar gekeurd. 

Waarom zou je brandweerassistent worden?

 • Het is dankbaar, uitdagend en belangrijk werk. In je eigen dorp of werkgebied draag je bij aan de veiligheid van mens en dier. Jij bent nodig en kunt het verschil maken, want onze lokale posten moeten beschikken over voldoende mensen om uit te rukken.
 • Je ontmoet nieuwe mensen, leert nieuwe dingen en ontwikkelt jezelf. Bovendien breng je persoonlijke kennis, ervaring en expertise in, waarmee je jouw team verder helpt.
 • Brandweermensen moeten volledig op elkaar kunnen vertrouwen en je wordt dan ook snel in de groep opgenomen. Op een oefenavond werk je zo’n tweeënhalf uur per week aan je vakbekwaamheid, maar er is ook ruimte voor gezelligheid.
 • De opleiding is kort (zes maanden, 26 dagdelen). Je hoeft dus niet zoveel tijd in theorie en praktijk te steken om de functie te ervaren. Als het werk je bevalt, kun je eventueel doorstromen en de basisopleiding tot brandweervrijwilliger volgen. Na afronding van deze opleiding kun je ook brand bestrijden binnen gebouwen en werken met hydraulisch gereedschap.

Wat ga je doen?

Vaak denken mensen dat de brandweer alleen betrokken is bij het blussen van grote branden of het openknippen van auto’s na een ongeval. Dat komt voor, maar we doen veel meer. Jij helpt ook iemand die in een lift vastzit, een paard dat in de sloot is beland, een zieke oudere die uit een flat moet worden gehesen en geeft voorlichting over brandveiligheid.

Wat voor opleiding?

De opleiding tot brandweerassistent duurt een half jaar (26 dagdelen theorie en praktijk) en wordt gegeven door een instructeur. Je krijgt tweeënhalf uur instructie per week en thuis verdiep je je anderhalf uur per week in de online theorie. Tijdens de oefenavond binnen de post helpen je ploegleden je natuurlijk ook. Je werkt toe naar een examen dat wordt afgenomen door een onafhankelijk examinator. Haal je het examen niet, dan krijg je een herkansing.

Als brandweerassistent in opleiding oefen en ruk je tijdens je opleiding al direct uit met je team. Je hebt een wit hesje aan dat wordt vervangen door een blauw hesje als je je opleiding hebt afgerond.

Als je wilt, kun je dan doorleren voor de functie van Manschap. Tijdens deze opleiding word je getraind om ook binnen gebouwen branden te bestrijden en met hydraulisch gereedschap te werken. Afhankelijk van het animo worden voor Brandweerassistenten vrijstellingen binnen de opleiding bepaald..

Onderdelen opleiding brandweerassistent
De onderdelen van je opleiding zijn:

 • Basiskennis
 • Werking apparatuur (ladder plaatsen, portofoon, warmtebeeldcamera)
 • Afleggen van slangen
 • Levensreddend handelen (EHBO)
 • Inzetjes brandbestrijding (van buitenaf)
 • Motorkettingzaag
 • Liftopsluitingen
 • Optreden bij verkeerongevallen (geen hydraulisch gereedschap, wel gewondenverzorging en het stabiliseren van het voertuig)
 • Optreden in droogpak bij waterongevallen
 • Optreden met ademlucht bij kleine incidenten met gevaarlijke stoffen (gaslekkage, kleine gedumpte vaten)
 • Kleine blusmiddelen (poeder-, schuim-, co2-blusser)
 • Met ademlucht werken buitenshuis.

Examen
Het online theorie-examen bestaat uit multiple choice-vragen. Daarnaast word je beoordeeld op vier praktijkonderdelen:

 1. Bedienen motorkettingzaag
 2. Optreden buiten het huis bij binnenbrand
 3. Als gewondenverzorger of veiligheidsfunctionaris bij een verkeersongeval met een bekneld slachtoffer
 4. Bij een klein incident met gevaarlijke stoffen

Hoeveel tijd kost het je?

Tijdens je opleiding ben je gedurende zes maanden ongeveer tweeënhalf uur per week kwijt tijdens een instructieavond en studeer je anderhalf uur thuis. Ook doe je al mee met de wekelijkse oefenavond, zo’n tweeënhalf uur per week. Nadat je je opleiding hebt afgerond, blijft alleen de oefenavond over. Per jaar zijn er ongeveer 20 oefenavonden.

Calamiteiten zijn niet te plannen. Je kunt overdag, ’s avonds en ’s nachts worden opgeroepen om een incident te bestrijden. Informeer bij je post hoeveel er gemiddeld per jaar wordt uitgerukt.
We verwachten van jou een vrijwillige, maar geen vrijblijvende inzet. Geef bij je team aan wanneer je meestal beschikbaar bent om binnen drie tot vijf minuten op de post te zijn. Je hoeft uiteraard niet altijd oproepbaar te zijn, maar we moeten wel op je kunnen bouwen.

Het beroep trekt een wissel op je privéleven. Je gezin en werkgever moeten achter je werk als brandweerassistent staan. Jijzelf bent bereid om rekening te houden met de inzet die van je wordt verwacht. Je kunt best wel eens een wijntje of een biertje drinken, maar je weet dat je pieper af kan gaan en dat jij op dat moment niet uitrukt met de brandweer.

Je vergoeding

Je ontvangt een vaste bruto jaarvergoeding van 376 euro. Daarnaast krijg je een bruto uurbedrag van 11,66 euro voor oefeningen en cursussen, en een bruto uurbedrag van 21,67 euro voor inzetten (brandbestrijding en hulpverlening).

Hoe word je geselecteerd?

Je krijgt één of meer gesprekken met je team en een keuring. Op basis daarvan besluiten jullie samen of de functie bij je past.

Meer weten?

Wil je meer informatie, of een keer langskomen op de wekelijkse oefenavond? Laat dan je naam en contactgegevens achter via het formulier. De commandant van de brandweerpost in jouw woonplaats en/of werkomgeving neemt contact met je op.

Meer weten?

Wil je weten of het iets voor jou is om brandweerassistent te worden en wil je meer informatie? Ga dan naar het formulier hieronder en laat je contactgegevens achter.

Adam
Patrick (1)
Bianca
Jamila
Moniek
Nick
Remco_snippet afbeelding
Sarah

Een kat die niet meer uit de dakgoot kan komen, een hond die uit een brand is gered en geanimeerd moet worden of een paard dat met een speciale band achter de benen uit de sloot wordt gehaald. Stressvolle situaties voor dieren én hun eigenaren. Jij en je collega’s bieden professionele hulp.

In Nederland rijden ruim 300.000 scootmobielen. Het komt nog wel eens voor dat een scootmobiel in de berm of zelfs te water raakt.

Als brandweerassistent leer je werken met ademlucht. Je hebt bijvoorbeeld je masker en ademlucht nodig als je van buitenaf een brand blust.

Help, iemand zit vast in de lift en is in paniek. Technisch gezien is het meestal niet zo’n lastig karwei om de man of vrouw te bevrijden. Het kalmeren van de persoon in kwestie vraagt veel van je communicatieve en empathische vaardigheden.

Bij code rood heb je grote kans dat je brandweerpieper gaat. Bij een hevige storm krijgt de brandweer namelijk veel meldingen over losliggende dakpannen, kapotte putdeksels of bomen die de doorgaande weg belemmeren. Met je ploeg zorg je dat er weer een veilige situatie ontstaat.

Mensen die een brand of auto-ongeluk hebben meegemaakt of er getuige van zijn geweest kunnen een trauma oplopen. Ze voelen zich machteloos of ervaren angst. Jij besteedt aandacht aan een slachtoffer, laat hem of haar zijn verhaal doen, biedt wat te drinken aan en verlicht een beetje de pijn.

Voorkomen is beter dan genezen. De brandweer geeft voorlichting op basisscholen en evenementen over wat mensen zelf kunnen doen om incidenten te voorkomen.

Onze mooie regio heeft veel natuur, waarmee we zorgvuldig omgaan. Bij een lange, droge periode is er meer kans op brand. Als brandweerassistent houd je inspecties om tijdig in te kunnen grijpen.

Delen