Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Kunnen de apparaten in jouw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand in je woning te voorkomen.

Schoonhouden

Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Die warmte moet weg kunnen. Lukt dat niet, door bijvoorbeeld opgehoopt stof, dan kan brand ontstaan. Bij wasdrogers zit er na elke droogbeurt stof in het filter. Houd het filter en de luchtafvoerslang van het apparaat stofvrij. Hierdoor kan de ventilator zijn werk doen en wordt oververhitting voorkomen. Andere apparaten die je stof- en watervrij moet houden zijn magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters, oude beeldbuis-tv's, stekkerdozen en haarföhns.

Hé, doe de deur dicht

Sluit binnendeuren en zorg dat je rookmelders altijd kunt horen. Meer weten?
Kijk op www.verkleindekansopbrand.nl

deur.PNG

Liever uit dan op stand-by 

Onderdelen in een elektrisch apparaat worden heet als het apparaat aan staat. Maar ook als het apparaat op stand-by staat, blijven de onderdelen warm. De warmte kan in combinatie met stof in het toestel brand veroorzaken. Schakel je apparaten daarom uit. Daarmee bespaar je ook nog eens energie. Flatscreens, zoals LCD- en LED-toestellen, produceren niet zo veel warmte en trekken ook veel minder stof aan dan televisies en monitoren met een beeldbuis. Als je flatscreen televisie alleen in de stand-by kan, dan is de kans klein dat hierdoor een brand ontstaat.

Verstandig aansluiten 

Gebruik je een kabelhaspel tijdens het klussen of gourmetten, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden. Als het isolatiemateriaal smelt, kan kortsluiting en daardoor brand ontstaan. Groot stroomverbruikers, zoals elektrische frituurpannen en elektrische kacheltjes, kun je beter op een stopcontact dan op een kabelhaspel of stekkerdoos aansluiten. Zo voorkom je overbelasting, kortsluiting en de kans op brand.

Zo'n zesduizend keer per jaar rukt de brandweer uit voor brand in een woning. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is een van de belangrijkste oorzaken van woningbrand.

  • R. Jansman R. Jansman

 

Voorkom brand: laad je apparatuur verstandig op

Het lijkt zo handig: je telefoon of tablet opladen terwijl je slaapt. Maar wist je dat het ook gevaarlijk kan zijn? Als de oplader te lang in het stopcontact zit bestaat de kans op 'overladen'. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

Zie ook: Checklist: laad jij je smartphone veilig op?

 

NOS op 3

 

Veilig opladen

Laad je smartphone of powerbank overdag op. Als je toch 's nachts oplaadt leg je apparaten dan niet op de snel brandbare plekken zoals op de bank. Zorg altijd voor een werkende rookmelder. Mocht het toch fout gaan, dan word je in ieder geval gewaarschuwd als je slaapt.

Delen