Wat betekent dit voor de brandweer?

De centralist van de brandweer vraagt bij een melding via een Particuliere alarmcentrale welke categorie van verificatie heeft plaatsgevonden. Indien geen verificatie heeft plaatsgevonden of de melding valt in categorie 6, dan dienst eerst alsnog persoonlijke verificatie plaats te vinden.

Valt de melding in categorie 1 t/m 5 dan zal de brandweercentralist de gegevens van verificatie registreren en een brandweereenheid alarmeren. De brandweer beoordeelt deze brandmeldingen dus als een terechte hulpvraag. Ter plaatse lokaliseert de brandweereenheid dan direct de herkomst van de melding. Is er op dat moment geen sleutelhouder aanwezig, of is de toegankelijkheid voor de brandweer niet automatisch geregeld, dan verschaft de brandweer (indien nodig) zich de toegang tot het pand. Na een ongewenste of onechte brandmelding vraagt de brandweer bij de Particuliere alarmcentrale informatie op over het type brandmeldinstallatie, het certificaat, de categorie van verificatie en de oorzaak van het brandalarm en op basis daarvan verbetermaatregelen verwachten.

Onnodige brandweerinzet

Bij het uitblijven van terugkoppeling over de melding of het uitblijven van verbetermaatregelen overweegt de brandweer om voor een bepaald object in het vervolg pas uit te rukken nadat persoonlijke verificatie door de PAC en/of de abonnee heeft plaatsgevonden. Ook kunnen de kosten van een onnodige brandweerinzet bij de Particuliere alarmcentrale in rekening worden gebracht als dienstverlening

Delen