Een brandveilig thuis, daar zorg jij toch ook voor!

Let op brandveiligheid in huis!

Het kan iedereen overkomen: brand in huis. De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Gelukkig kun je zelf veel doen om jouw huis brandveiliger te maken. Lees hier praktische tips voor bij jou thuis

huis_overzicht_v01.jpg

Top 3 brandoorzaken

Stoken

Brand komt vaak voor als gevolg van stoken.
Gebruik schoon en droog loofhout dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd. Laat de schoorsteen minimaal eens per jaar vegen en controleren door een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroonbond (ASPB).
stoken

Koken

Vaak ontstaat brand tijdens het koken, voornamelijk in de pan of op het fornuis.
Ook de oven, magnetron en frituur zijn objecten waarin vaak brand ontstaat. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet je de pan op het vuur niet. Daarnaast adviseren we om het fornuis vrij te houden van brandbare spullen
koken

Elektrisch apparaat

Elektrische apparaten zijn een belangrijke veroorzaker van brand voornamelijk in de wasmachine en wasdroger.
Reinig daarom na gebruik de filters en haal apparaten eens per jaar van hun plaats om de ruimte stofvrij te maken. Sluit de apparaten rechtstreeks aan op een stopcontact, zonder verlengsnoer.
apparaten

Brandveiligheid in de Woonkamer

De hitte van Halogeenlampen

Halogeenlampen geven enorm veel warmte af. Hang ze dus niet te dicht op het plafond of bij gordijnen. Die kunnen daardoor in brand vliegen. Nog beter: vervang ze door spaar- of ledlampen.

Kaarsen

Kaarslicht is sfeervol, maar soms gevaarlijk. Gebruik niet brandbare kaarsenstandaards en brand geen kaarsen dicht bij gordijnen of op tochtige plekken. Zet kaarsen altijd in een stevige kandelaar en plaats waxinelichtjes op een onbrandbare ondergrond.

Oude TV's

Zet een televisie met een beeldbuis (te herkennen aan een uitstekende achterzijde) uit als je gaat slapen en als je het huis verlaat. Deze televisies trekken stof aan en worden zo warm van binnen dat de stof kan ontbranden.

Elektrische snoeren

Let op elektrische snoeren. Controleer losse snoeren regelmatig op beschadigingen en leg ze niet onder een tapijt of mat. Rol kabelhaspels altijd helemaal uit voor je ze gebruikt. Opgerolde haspels kunnen oververhit raken en brand veroorzaken.

Kortsluiting door stof in de ventilatie

Vergeet niet de ventielen van de mechanische ventilatie in de badkamer of de keuken regelmatig schoon te maken. Ook hier hoopt zich op den duur veel stof op, dat bij kortsluiting kan vlamvatten.

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

stekker stopcontact snoer wandcontactdoos

Brandveilige schoorsteen

Laat de schoorsteen jaarlijks controleren

Het is verstandig om jouw schoorsteen jaarlijks te laten controleren. Laat de schoorsteen vegen door een schoorsteenveger om brand te voorkomen.

Loeiend geluid: schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand herken je aan het loeiende geluid in het kanaal. Sluit direct de luchttoevoer af met de schoorsteenklep en doof het vuur met zand. Nooit met water, want dit kan een ontploffing veroorzaken!

Blijf weg van de schoorsteen bij onweer

Bij onweer kan de bliksem via de schoorsteen inslaan en zo door de open haard de woonkamer binnenkomen. Blijf daar bij onweer dus liever bij uit de buurt.

Wasdroger op zolder

Haal het stof uit de wasdroger

Wasdrogers brengen een groot risico op brand met zich mee. Tijdens het gebruik hoopt zich niet alleen stof op in het pluizenfilter, maar ook in andere delen van het apparaat. Dit stof kan in brand vliegen als het in aanraking komt met het hete verwarmingselement of door kortsluiting. Ook andere apparaten met een verwarmingselement, zoals de wasmachine of vaatwasser, kunnen te warm worden en in brand vliegen. Zorg er dus altijd voor dat je thuis bent als één van deze apparaten aanstaat zodat je brand vroegtijdig kan ontdekken.

Fireblocker

Handig: een 'fireblocker' geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft. Dit kleine apparaatje kun je eenvoudig zelf monteren aan de binnenkant van bijvoorbeeld jouw droger.

Brandveiligheid in de slaapkamer

Elektrische dekens

Elektrische dekens kunnen door kortsluiting of oververhitting brand veroorzaken. Gebruik ze daarom op de juiste manier. Haal je na de zomer de elektrische deken weer uit de kast? Test hem dan even voor gebruik. De bedrading kan beschadigd zijn geraakt en kortsluiting veroorzaken. En als je de deken niet gebruikt, vouw hem dan opgerold op. Bij opvouwen beschadigt mogelijk de bedrading.

Geen sigaret in bed

Als je in slaap valt, kan een brandende sigaret snel brand veroorzaken. Brand door roken in bed is een veel voorkomende oorzaak van een (fatale) woningbrand. Vooral synthetisch beddengoed vat snel vlam.

Trek stekkers eruit na een stroomstoring

Als na een storing de stroom weer is ingeschakeld, kan dat gevaarlijk zijn. Een föhn bijvoorbeeld, die aanstond toen de stroom uitviel, kan door de plotselinge stroomstoot kortsluiting geven. Trek daarom uit voorzorg in huis alle stekkers uit het stopcontact als de stroom uitvalt. Zeker als je weggaat.

Brandveiligheid in de keuken

Zet frituurpan uit

Zet na het frituren altijd meteen de pan uit. Oververhitting kan een fikse brand veroorzaken.

Vlam in de pan

Vlam in de pan? Draai meteen het vuur uit en dek de pan af met een passende deksel of een bakplaat. Schakel ook onmiddellijk de afzuigkap uit. Blus nooit met water! Dit kan een enorme steekvlam veroorzaken. Laat de pan minstens 15 minuten afkoelen.

Alles over Vlam in de pan

Gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel. Lees hier wat je wel kan doen.

Rookmelders

Rookmelders zijn een must

Rookmelders helpen een brand tijdig ontdekken en zijn in ieder huis een must! Als je slaapt dan slaapt jouw neus ook, maar je hoort een rookmelder wel. Daarom is een rookmelder, die geluid maakt, zo belangrijk. Het geeft je tijd om te vluchten. Een rookmelder kan jouw redding zijn.

Bewaak de vluchtweg met rookmelders

Hang op iedere verdieping een rookmelder op. Belangrijk is dat de rookmelder de vluchtweg van slaapkamer naar buiten ‘bewaakt’. Hang rookmelders in de buurt van de slaapkamers en in de gang of op de overloop.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

Sluit de deur!

Sluit de deur!

Uit de praktijkproef op Oefencentrum Crailo in oktober 2016 blijkt dat het sluiten van de binnendeuren ruim twee keer zoveel tijd geeft om te vluchten bij brand. Waar bij open deuren na 3,5 minuut al geen overleefbare situatie meer is, is dit bij gesloten deuren meer dan 10 minuten. Kostbare tijd die levens redt.

Ondanks dit belangrijke gegeven blijkt uit recent onderzoek dat nog steeds bij 39% van de Nederlanders de binnendeuren ’s nachts open laat staan. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Dit levert dus extra tijd op om het huis uit te vluchten.

Hé, doe de deur dicht

Sluit binnendeuren en zorg dat je rookmelders altijd kunt horen. Meer weten?
Kijk op www.verkleindekansopbrand.nl

deur.PNG

Wat als er toch brand is?

De brandweer is altijd te laat, er is dan namelijk al brand. Probeer daarom zo goed mogelijk brand te voorkomen en weet hoe te handelen als er toch brand uitbreekt.

Blus vlam-in-de-pan nooit met water, maar gebruik een passende deksel. Blus brand in de schoorsteen niet met water, maar sluit de klep en gebruik zand om het vuur te doven. Staat een elektrisch apparaat in brand, trek dan zo snel mogelijk de stekker eruit. Een beginnende brand kan je zelf blussen met kleine blusmiddelen. Als de brand groter wordt dan het formaat van een voetbal, vlucht dan. Sluit alle deuren achter je, breng jezelf en anderen naar een veilige plek en bel 1-1-2.

Folder: Brand in jouw huis?

Waar in huis ontstaat brand en wat zijn de brandoorzaken; de feiten en open deuren

brand in jouw huis.JPG

Blijf uit de rook

In 93% van de gevallen komt de brand niet verder dan waar die is ontstaan. De rook kan natuurlijk wel voor veel schade zorgen. De meeste slachtoffers bij brand vallen zelfs door de rook. Sluit ’s nachts je deuren zodat rook zich bij brand niet kan verspreiden. Alle rook is giftig! Lees er alles over en ... blijf uit de rook!

Woon je in de regio Utrecht? WhatsApp je brandende vraag dan naar 06 12 95 85 99

Delen