Waarschuwings- en alarmeringssysteem

De sirene: hoe werkt het eigenlijk?

Waarschuwings- en alarmeringssysteem

De eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien traditioneel de sirenes in Nederland. Ze klinken door het hele land en het geluid moet overal hoorbaar zijn. Toch zal je gemerkt hebben dat de sirenes niet altijd precies om 12.00 uur afgaan. De sirenes worden handmatig (op een computerscherm) geactiveerd door een medewerker op de 112 centrale in de regio. Je kunt je klok er daarom niet op gelijkzetten.

Maandelijks alarm blijft in de lucht

Elke eerste maandag van de maand gaan in Nederland zo'n 4278 sirenes af. En voorlopig blijft dit zo. Minister Grapperhaus van JenV schreef dit in een brief aan de Tweede Kamer.
Als de sirene gaat Als de sirene gaat

Als je buiten bent

  • Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw in en sluit ramen, deuren en zet (mechanische) ventilatie uit.
  • Zit je in de auto, parkeer deze dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kun je nergens naar binnen: zet de auto stil, de ventilatie uit en blijf rustig zitten.
  • Stem de radio af op de regionale omroep, kijk op de website van de Veiligheidsregio of volg Twitter
Als de sirene gaat Als de sirene gaat

Als je binnen bent

  • Sluit zo snel mogelijk de ramen en deuren en zet de (mechanische) ventilatie uit van het gebouw waar je je bevindt.
  • Stem de radio af op de regionale omroep, kijk op website van de Veiligheidsregio of volg Twitter
Als de sirene gaat Als de sirene gaat

Als de sirene gaat

  • Als de overheid op de regionale omroep, NL Alert of de website van de Veiligheidsregio aangeeft dat de situatie weer veilig is.
  • Het is dus nog niet veilig als de sirenes ophouden met loeien!
  • Houd er rekening mee dat de situatie lang kan duren. Zorg daarom voor een noodpakket.

Een incident, ongeluk of dreiging komt meestal onverwachts en daarom blijft het handwerk om de sirenes te laten loeien. Daarom is de test op elke eerste maandag van de maand ook handwerk. Via de computer worden de locaties waar de sirene te horen moet zijn, geselecteerd door de centralist op de meldkamer. Om 12.00 uur wordt er op de knop op het computerscherm geklikt en klinken overal de sirenes. Natuurlijk is het een sport om precies om 12.00 uur op de knop te klikken, maar dat lukt niet altijd.

Wat als de sirene niet gaat

Hoor je de sirene bij jou in de buurt tijdens de maandelijkse test niet? Meld dit bij de gemeente of de veiligheidsregio. Sommige regio’s hebben op Brandweer.nl hier en apart formulier voor. Je kan ook het algemene formulier invullen. Let op: vermeld dan je postcode zodat we kunnen herleiden in welk gebied je de sirene niet hebt gehoord.

Loeit de sirene op andere tijden en momenten?

Hoor je de waarschuwingssirene op een ander tijdstip? Dan is er iets aan de hand en word je gewaarschuwd. Als je de sirene hoort is de waarschuwing ook echt voor jou bedoeld. De meldkamer laat namelijk alleen de sirenes afgaan in het gebied waar echt iets aan de hand is.

Wat doe je als zich in Nederland een noodsituatie voordoet

watdoeje.png

Geschiedenis van de sirene

De sirene vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Ook werd hij gebruikt om vrijwilligers te alarmeren. Lees en bekijk de historie.

1938 luchtalarmsirene op de Bijenkorf.jpg

Delen