Rook is dodelijk: hang een rookmelder op!

Wees giftige gassen voor met een rookmelder

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn dus van levensbelang! Deze geven je de tijd om te vluchten.

De beste rookmelder

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Let er bij de aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er een batterij in de melder zit die tien jaar meegaat. Vaak halen mensen een lege batterij uit de rookmelder om van het gepiep af te zijn. Maar vervolgens komt het er niet van om een nieuwe batterij te plaatsen en is de rookmelder dus nutteloos. Een rookmelder met een batterij die tien jaar werkt, is bij aanschaf wel duurder maar levert veel gemak omdat je niet jaarlijks een nieuwe batterij hoeft te kopen en te plaatsen.

Waar ophangen?

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

Gekoppelde melders

Wil je meerdere melders in huis ophangen? Zorg er dan voor dat de melders aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dit kan tegenwoordig draadloos. Als een melder in huis afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn. Dit laatste is ook handig als je bijvoorbeeld boven een winkel of café woont, of als jij of je buurman of -vrouw zonder hulp niet veilig buiten kunnen komen in geval van brand.

TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

In ieder geval:

 • op elke verdieping tegen het plafond
 • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

 • in iedere slaapkamer
 • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
 • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)

Er zijn speciale rookmelders te koop voor doven en slechthorenden. 

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers.

Brandveilig wonen

Checklist voor een brandveilige woning

Brandweer_hal_binnen_HR.jpg

Onderhoud en testen

De meeste rookmelders - ook wel brandmelders genoemd - maken gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat het alarm af. Omdat je rookmelder afgaat als er rook bij de lichtbron komt, is het belangrijk om deze schoon te houden. Als er teveel stof ophoopt in de melder, kan hij niet meer goed functioneren. Maak de melder daarom regelmatig stofvrij met de stofzuiger of licht vochtig doekje, bijvoorbeeld wanneer je rookmelder test of de batterij vervangt. Test maandelijks of de rookmelder nog werkt. In de meeste gevallen zit een testknop op de rookmelder. Het kan helpen om hiervoor een vast moment in te plannen, bijvoorbeeld telkens de eerste maandag van de maand.

De batterij van je rookmelder

De batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Tip: plak een sticker op de melder met de datum wanneer de batterij weer aan vervanging toe is. Op die manier weet je precies wanneer de batterij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een piepsignaal. Overigens zijn er ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat. Meer informatie hierover kun je opvragen bij het team brandveilig leven van jouw regio of een bouwmarkt bij jou in de buurt.

De beste rookmelder

Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.
En gebruik - wanneer je meerdere rookmelders ophangt - rookmelders die je met elkaar kunt verbinden.
TIP TIP

Plaats de rookmelder niet

 • in de keuken of de badkamer
 • in de garage
 • bij een ventilator of ventilatieopening
 • boven de verwarming
 • op tochtige plekken

Koolmonoxidemelders

Wat doet een koolmonoxidemelder? En waar hang je die op?

CO-melder_neutraal.png
TIP TIP

Wist je dat

 • je niks ruikt als je slaapt, dus ook geen rook
 • een rookmelder je wakker maakt en ervoor zorgt dat je tijd hebt om te vluchten!
 • rookmelders te koop zijn in alle doe-het-zelfzaken en bouwmarkten
 • een rookmelder binnen 1 minuut geplaatst is
 • rookmelders niet zomaar afgaan als je een sigaret rookt.
 • een rookmelder voor doven en slechthorenden in principe wordt vergoed door de zorgverzekeraar
Wij gebruiken cookies