Pelletkachel soorten pellets

Gebruikers van een pelletkachel kopen de houtpellets gewoonlijk in grote hoeveelheden in. Vaak worden deze in zakken geleverd. Het is ook mogelijk, grote hoeveelheden los te storten in een bunker, een (ondergrondse of staande) silo of een afgeschotte ruimte in een woning, bijvoorbeeld een kelder of garage.

Gebruik alleen pellets met een ENplus A1 certificering (staat op verpakking)
Er zijn veel verschillende soorten pellets in omloop. Niet alle pellets zorgen voor een zo schoon mogelijke en dus veilige verbranding. Let op de ENplus A1 certificering en laat een erkende installateur de kachel instellen. Stap je over op andere pellets dan moet de kachel opnieuw ingesteld worden.

Gebruik pellets licht van kleur
Pellets in een donkere kleur zijn slechter voor pelletkachels. Pellets worden donkerder, door een toevoeging van loofhout of hardhout. Deze houtsoorten bevatten o.m. een hogere chloorwaarde waardoor gietijzeren delen, staaldelen en vermiculite-stenen sneller worden aangetast. Hierdoor kunnen onderdelen in de kachel sneller slijten.

Daarnaast geven donkere pellets een lastigere verbranding. Vaak is de rookgastemperatuur hoger (en daardoor het rendement lager). Bovendien verbranden donkere pellets moeilijker wat mogelijk zorgt voor ophoping in de branderbak. Dit kan tot gevaarlijke, oververhitte situaties leiden.

houtpellets.jpg

Delen