Pelletkachels

Een pelletkachel is een kachel die brandt op houtpellets. Dit zijn kleine staafjes fijngemalen en samengeperst houtstof, gemaakt van zaagsel en houtsnippers.

Steeds meer mensen kiezen voor een pelletkachel in hun woning. Nu er steeds meer pelletkachels gebruikt worden, krijgt de brandweer ook vaker meldingen van incidenten met pelletkachels. Je kunt incidenten voorkomen door bij de aanschaf, installatie, het gebruik en het onderhoud met een aantal zaken rekening te houden.

Brandende pellets

De aanschaf van een pelletkachel

Ondanks dat de markt voor pelletkachels groeit, heeft nog niet elke installateur de kennis om deze veilig aan te leggen. Om consumenten zekerheid te bieden, heeft de Nederlandse overheid de DE-erkenning (Duurzame Energie) in het leven geroepen.
Koop een pelletkachel bij een DE-erkend bedrijf en laat die dan ook door hen installeren, dan weet je dat:

  • dit vakkundig gebeurt;
  • de installateur kennis heeft van de laatste ontwikkelingen (techniek & wetgeving);
  • deze daarbij ondersteund wordt door de brancheorganisaties en de geschillenregeling.

Een pelletkachel moet voorzien zijn van een CE markering.

Bekijk het overzicht van erkende installateurs.

De installatie van je pelletkachel

  • Laat een pelletkachel altijd door een erkende installateur installeren

    Een erkende installateur is op de hoogte van de wet en regelgeving en kan informatie geven over de werking van de pelletkachel. Bekijk het overzicht van erkende installateurs of check ook hier.

    Installeer je de pelletkachel zelf, dan kan dat gevolgen hebben voor de garantie en/of verzekering.

  • Laat de pelletkachel instellen door een specialist

    De pelletkachel moet ingesteld worden op de afmeting van de ruimte, de afvoerpijp, aanvoer van schone lucht en het soort pellets.

  • Stem de capaciteit van de kachel af op het gewenste gebruik

    Koop je een kachel met een grote capaciteit voor een kleine ruimte, dan schakelt de kachel te vaak in en -uit. Een hogere slijtage is het gevolg en de verbranding is niet optimaal waardoor vervuiling van de kachel en het rookkanaal ontstaat.

  • Zorg dat de pijp van het rookkanaal voorbij de nok van het dak komt

    Zo kan de rook zich verspreiden en voorkom je overlast. Een eis van de fabrikant is dat het rookkanaal voldoende trek heeft. Dit is bij een geveluitmonding niet mogelijk. Het risico bestaat dat er een gevaarlijke concentratie rook in de kamer kan komen.

  • Het rookkanaal moet voldoende trek hebben

    Onvoldoende trek ontstaat bijvoorbeeld wanneer er veel bochten in zitten, het rookkanaal vervuild is of tegendruk krijgt van de wind.

  • Zorg voor een brandveilige installatie

    Het rookgaskanaal moet voldoen aan de veiligheidseisen, waaronder brandveiligheid. Een enkelwandige uitgang naar buiten is verboden. Dit komt omdat een enkelwandige pijp veel warmte aan de omgeving afgeeft wat de kans op brand vergroot. Doorvoeringen door wanden en vloeren moeten dus voldoende brandwerend zijn.
    Houd ook rekening met de, door de fabrikant voorgeschreven, minimale afstand tot brandbaar materiaal.

  • Voor de installateurs

    Je bent als installateur verantwoordelijk voor een deugdelijke installatie. Een klant mag van jou als installateur ook rekenen op een verantwoorde toepassing en uitleg van wettelijke regels, ook waar deze soms niet helemaal duidelijk zijn of anders uitgelegd kunnen worden.

Soorten pellets

Gebruikers van een pelletkachel kopen de houtpellets gewoonlijk in grote hoeveelheden in. Vaak worden deze in zakken geleverd. Het is ook mogelijk, grote hoeveelheden los te storten in een bunker, een (ondergrondse of staande) silo of een afgeschotte ruimte in een woning, bijvoorbeeld een kelder of garage.

Plastic zakken met houtpellets

Gebruik alleen pellets met een ENplus A1 certificering (staat op verpakking)

Er zijn veel verschillende soorten pellets in omloop. Niet alle pellets zorgen voor een zo schoon mogelijke en dus veilige verbranding. Let op de ENplus A1 certificering en laat een erkende installateur de kachel instellen. Stap je over op andere pellets dan moet de kachel opnieuw ingesteld worden.

Gebruik pellets licht van kleur

Pellets in een donkere kleur zijn slechter voor pelletkachels. Pellets worden donkerder, door een toevoeging van loofhout of hardhout. Deze houtsoorten bevatten o.m. een hogere chloorwaarde waardoor gietijzeren delen, staaldelen en vermiculite-stenen sneller worden aangetast. Hierdoor kunnen onderdelen in de kachel sneller slijten.

Daarnaast geven donkere pellets een lastigere verbranding. Vaak is de rookgastemperatuur hoger (en daardoor het rendement lager). Bovendien verbranden donkere pellets moeilijker wat mogelijk zorgt voor ophoping in de branderbak. Dit kan tot gevaarlijke, oververhitte situaties leiden.

Onderhoud van de pelletkachel

Als er toch iets mis is met de pelletkachel

Als je zorgt voor een goede installatie, onderhoud en gebruik van de pelletkachel, zorg je voor een veilige situatie.

Doen er zich toch problemen voor? Let dan op het volgende:

Rook in de ruimte bij opstart:

  • Schakel de pelletkachel uit door middel van de uit-knop. Laat de stekker in het stopcontact, hierdoor blijft de ventilator draaien en kunnen de rookgassen naar buiten. Ventileer de ruimte goed waar de kachel in staat.
  • Houd de verbranding goed in de gaten.
    Brandt de pelletkachel te fel, dan is er misschien een te grote aanvoer van pellets. Laat een expert de instellingen aanpassen op de specifieke pellets die u gebruikt. Laat dit ook doen wanneer het ruitje snel zwart wordt. Dit gebeurt sneller wanneer de verbranding niet optimaal is.

Brand in het pelletreservoir?

  • Schakel de kachel uit
  • Doof de smeulende pellets in het reservoir met zand
  • Verwijder de kachel (indien mogelijk) of laat dit doen, zodra deze uitgeschakeld is
  • Neem contact op met je installateur

Vertrouw je het niet? Bel 112 

Zorg voor goede en werkende rook- en CO-melders. Die waarschuwen op tijd, zodat je jezelf in veiligheid kunt brengen.

Meer informatie

Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Koolmonoxide

Voorkom schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Lees hier hoe je goed stookt en een schoorsteenbrand kunt voorkomen.

Voorkom schoorsteenbrand
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box