Pelletkachel

Steeds meer mensen kiezen voor een pelletkachel in hun woning. Het is een goedkope en duurzame manier van verwarmen en kan energiekosten verlagen. Nu er steeds meer pelletkachels gebruikt worden, krijgt de brandweer ook vaker meldingen van incidenten met pelletkachels. Je kunt incidenten voorkomen door bij de aanschaf, installatie, het gebruik en het onderhoud met een aantal zaken rekening te houden.

Een pelletkachel is een kachel die brandt op houtpellets. Dit zijn kleine staafjes fijngemalen en samengeperst houtstof, gemaakt van zaagsel en houtsnippers.

houtpellets.jpg

Aanschaf

Aanschaf

Ondanks dat de markt voor pelletkachels groeit, heeft nog niet elke installateur de kennis om deze veilig aan te leggen. Om consumenten zekerheid te bieden, heeft de Nederlandse overheid de DE-erkenning (Duurzame Energie) in het leven geroepen.

Installatie

Installatie

Laat een pelletkachel altijd door een erkende installateur installeren. Een erkende installateur is op de hoogte van de wet en regelgeving en kan informatie geven over de werking van de pelletkachel.

Soorten

Soorten

Er zijn veel verschillende soorten pellets in omloop. Niet alle pellets zorgen voor een zo schoon mogelijke en dus veilige verbranding.

Onderhoud

Onderhoud

Met regelmatig onderhoud verleng je de levensduur van de kachel, zorg je voor een efficiënte verbranding van de pellets en verlaag je het risico op brand en/of rookontwikkeling.

Wat te doen bij

Onderhoud

Wanneer je zorgt voor een goede installatie, onderhoud en gebruik van de pelletkachel, zorg je voor een veilige situatie. Maar er kunnen toch altijd problemen opduiken.

Houtpellets kunnen koolmonoxide produceren

Jetty Middelkoop is adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) bij de brandweer en kent de gevaren van de pellets: ‘Er zijn voorbeelden waar mensen een opslag van pellets binnen zijn gegaan en meteen door de hoge concentratie koolmonoxide het bewustzijn verloren. Het is daarom van groot belang om te weten dat houtpellets koolmonoxide kunnen produceren. Wees je er bewust van. Ik zou de mensen willen adviseren indien mogelijk de ruimte waarin de pellets zich bevinden continu te ventileren. Sla je de pellets in grote hoeveelheden op in een bunker of kelder? Zorg dan dat je een koolmonoxidemelder ophangt. Koolmonoxide ruik en proef je immers niet.’

De leverancier van pelletopslagen hoort de koper hier trouwens standaard over te informeren en de toegangsdeur van een bulkopslag van een waarschuwing te voorzien. Is dat niet gebeurd? Vraag hier dan alsnog naar!

Jetty Middelkoop2.JPG

Uit onderzoek naar incidenten met pelletkachels bleek ook dat er nauwelijks onafhankelijke informatie over de kachels te vinden was. Daar hebben we nu wat aan gedaan

  • Peter Jaarsma, Team Brandonderzoek Noord Peter Jaarsma, Team Brandonderzoek Noord
  • 20 juni 2018 20 juni 2018
pellets-burning.jpg

"Pelletkachels opmerkelijk vaak betrokken bij branden"

Begin 2018 was er een aantal branden waar pelletkachels bij betrokken waren. Reden voor het Dagblad van het Noorden om aan Peter Jaarsma van het Team Brandonderzoek Noord te vragen wat er aan de hand is.

Sla je de pellets in grote hoeveelheden op in een bunker of kelder? Zorg dan dat je een koolmonoxidemelder ophangt

  • Jetty Middelkoop Jetty Middelkoop
  • 15 maart 2018 15 maart 2018
Pellet in huis.jpg

Delen