Pelletkachel

In Nederland wordt steeds meer gebruik gemaakt van pelletkachels. Dit wordt aangeprezen als een duurzame manier van stoken. Echter ligt ook de stille killer op de loer: koolmonoxide!

Een pelletkachel is een kachel die brandt op houtpellets. Dit zijn kleine staafjes fijngemalen en samengeperst houtstof, gemaakt van zaagsel en houtsnippers. Gebruikers van een pelletkachel kopen de houtpellets gewoonlijk in grote hoeveelheden in. Vaak worden deze in zakken geleverd.

Het is echter ook mogelijk, grote hoeveelheden los te storten in een bunker, een ondergrondse of staande silo of een afgeschotte ruimte in een woning, bijvoorbeeld een kelder of garage.

houtpellets.jpg

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die brandt op houtpellets. Dit zijn kleine staafjes fijngemalen en samengeperst houtstof, gemaakt van zaagsel en houtsnippers. Gebruikers van een pelletkachel kopen de houtpellets gewoonlijk in grote hoeveelheden in. Vaak worden deze in zakken geleverd. Het is echter ook mogelijk, grote hoeveelheden los te storten in een bunker, een ondergrondse of staande silo of een afgeschotte ruimte in een woning, bijvoorbeeld een kelder of garage.

Houtpellets kunnen koolmonoxide produceren

Jetty Middelkoop is adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) bij de brandweer en kent de gevaren van de pellets. ‘Er zijn voorbeelden waar mensen een opslag van pellets binnen zijn gegaan en meteen door de hoge concentratie koolmonoxide het bewustzijn verloren. Het is daarom van groot belang om te weten dat houtpellets koolmonoxide kunnen produceren. Wees je er bewust van. Ik zou de mensen willen adviseren indien mogelijk de ruimte waarin de pellets zich bevinden continu te ventileren. Sla je de pellets in grote hoeveelheden op in een bunker of kelder? Zorg dan dat je een koolmonoxidemelder ophangt. Koolmonoxide ruik en proef je immers niet.’

De leverancier van pelletopslagen hoort de koper hier trouwens standaard over te informeren en de toegangsdeur van een bulkopslag van een waarschuwing te voorzien. Is dat niet gebeurd? Vraag hier dan alsnog naar!

Jetty Middelkoop2.JPG
pellets.jpg

Sla je de pellets in grote hoeveelheden op in een bunker of kelder? Zorg dan dat je een koolmonoxidemelder ophangt

  • Jetty Middelkoop Jetty Middelkoop
  • 15 maart 2018 15 maart 2018
Pellet in huis.jpg
Wij gebruiken cookies