Aandacht voor brandveiligheid bij ouderen

Kwetsbaar bij het uitbreken van brand

Misschien heb je zelf wel rookmelders in je huis hangen. Maar is het huis van ouderen, of mensen die verminderd zelfredzaam zijn in je omgeving ook goed ingericht op brandveiligheid? Zo zijn ouderen bijvoorbeeld kwetsbaar bij het uitbreken van brand, zijn zij vaker betrokken bij brand in huis en raken daarbij vaker gewond.

Waarom vormen zij een risicogroep?

Een beginnende brand wordt door een ouder persoon minder snel opgemerkt vanwege gehoor-, zicht- en reukverlies. Ouderen nemen minder snel hitte waar, door een afgenomen gevoeligheid voor pijn. Ook door een afname in coördinatievermogen, balans, inschattingsvermogen en afgenomen snelheid van bewegen kunnen er eerder ongevallen ontstaan. 

Onderhoud van de woning

De staat van de woning zorgt mogelijk voor risico's op brand. Het kan voorkomen dat de woning niet goed is onderhouden, bijvoorbeeld door een verminderde lichamelijke conditie van de bewoners. Verouderde elektrische bedrading en apparatuur, een ophoping van spullen, de neiging om spullen te dicht bij een vuurbron te plaatsen en snel ontvlammende kleding zijn grote risico's.

Brandveilig huishouden

 • Rollators of scootmobiels mogen bij het vluchten niet in de weg staan
 • Hang wasgoed niet dicht bij een kachel
 • Plaats bloemen niet boven de televisie
 • Zet de televisie helemaal uit en niet op stand-by 
Checklist Checklist

Brandveilig koken

 • Gebruik een kookwekker
 • Blijf bij het fornuis staan
 • Houd brandbare spullen, zoals pannenlappen, op afstand van het fornuis

 

Ken je buren, waarschuw elkaar

Elkaar kennen redt levens
De meeste mensen kunnen zichzelf in veiligheid brengen. Maar er zijn ook mensen die daar hulp bij nodig hebben. Elkaar kennen, tijdig waarschuwen en helpen om in veiligheid te komen kan het verschil maken tussen leven en dood. Zorg daarom dat je weet wie je buren zijn. Naast, maar ook boven of onder je.

TIP

Houd altijd een opgeladen telefoon in de buurt om 112 of je buren te kunnen bellen.

Brandveiligheid, samen onze zorg

Ben je ouder of minder mobiel? Dan ben je kwetsbaarder als er brand uitbreekt.

BVL_senioren_cover-folder_Brandveiligheid, samen onze zorg

Brandveiligheid voor ouderen

Er zijn verschillende manieren om de brandveiligheid in huis van mensen die verminderd zelfredzaam zijn te vergroten:

 • Zorg dat de rookmelder goed hoorbaar is. Voor slechthorenden is er een versterker beschikbaar. Daarnaast kun je een trilplaat, die je onder het bank- of hoofdkussen kunt plaatsen, en een lichtflitser aanschaffen om te alarmeren bij rook.
 • Een rookmelder met een gesproken alarm zorgt ervoor dat ouderen beter weten wat ze moeten doen. Sommige mensen weten soms niet meer wat ze moeten doen bij het horen van de piep. In veel gevallen worden gesproken alarmen vergoed door de zorgverzekeraar.
 • Je kunt een rookmelder aanschaffen die de buren waarschuwt. Zij kunnen dan helpen met vluchten en hulpinstanties informeren.
 • Er zijn oplossingen op de markt waarmee de brandveiligheid in een woning te verbeteren is. Een voorbeeld is een woningsprinkler (sprinklerinstallatie). Deze sproeit water langs het plafond en de wanden als de temperatuur als gevolg van brand stijgt. Ook zijn er mobiele watermistsprinklers te koop. Hiermee vertraag je de uitbreiding van brand en win je kostbare tijd om het huis waar brand is te verlaten.

Delen