Ontruimingsalarm


Het doel van een ontruimingsalarminstallatie is de in het bouwwerk aanwezige personen te alarmeren zodat een snelle en ordelijke ontruiming van de aanwezige personen kan plaatsvinden. Een ontruimingsalarminstallatie is vooral nodig wanneer personen door aanroepen niet snel genoeg op de hoogte kunnen worden gesteld van het dreigende gevaar.

Met één druk op de handbrandmelder activeert u het ontruimingsalarm. Een ontruimingsalarminstallatie is verplicht indien in het betreffende bouwwerk ook een brandmeldinstallatie is vereist.

Verschillende soorten ontruimingsalarm
De ontruimingsalarminstallatie geeft aan dat alle aanwezige personen het pand moeten verlaten. Dit kan op verschillende manieren:

  • Luid alarm. Door een toonsignaal (de zogenaamde 'slow-whoop').
  • Stil alarm. Vaak gebruikt om paniek te voorkomen; er wordt alarm gegeven door een toonsignaal via piepers, een DECT systeem of een communicatiesysteem aan bijvoorbeeld het personeel in een verzorgingshuis.
  • Gesproken woord alarm. Een voorgeprogrammeerde stem geeft instructies, eventueel in meerdere talen. Deze zinnen worden afgewisseld met een toonsignaal. Dit wordt gebruikt bij complexe situaties, zoals op een vliegveld, een groot winkelcentrum of andere grote gebouwen waar veel ruimtes en mensen zijn.

Delen