Onbedoelde brandmeldingen

Brandmeldingen worden niet alleen veroorzaakt door brand, maar helaas ook door bijvoorbeeld roken, werkzaamheden, koken, stof of uitlaatgassen. Hierdoor kan de brandmeldinstallatie geactiveerd worden terwijl er (nog) geen brand is. Als de brandmeldinstallatie een automatische doormelding geeft naar de meldkamer van de brandweer, komen daar ook onbedoelde alarmen binnen.

Brandmeldinstallatie

Het doel van een brandmeldinstallatie is om een brand zo vroeg mogelijk te ontdekken en te lokaliseren. Daardoor kan snel worden ingegrepen en kunnen mensen zich in veiligheid brengen of in veiligheid worden gebracht. Door de brandmeldinstallatie krijgt de organisatie een waarschuwing en automatisch worden alle noodzakelijke brandveiligheidsvoorzieningen geactiveerd. Deuren vallen bijvoorbeeld automatisch dicht, zodat brand en rook niet door het gebouw kunnen verspreiden. De interne organisatie brengt de mensen in veiligheid en de brandweer komt zo snel mogelijk ter plaatse om de brand te blussen.

Onbedoeld alarm van brandmeldinstallaties is een fors probleem voor jou, maar ook voor de brandweer. Het is de eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je geen ongewenste of onechte brandmeldingen veroorzaakt.

Wat is het probleem?

Voor je eigen bedrijf of instelling weet je vast wat een onbedoelde brandmelding kost, zeker als het gepaard gaat met een (gedeeltelijke) ontruiming: productieverlies, doorbreken van bedrijfscontinuïteit en soms ook paniek.

De brandweer ondervindt ook nadelige gevolgen van elke onbedoelde brandmelding. Zo is de gealarmeerde brandweereenheid op dat moment niet inzetbaar voor een daadwerkelijk incident. Daarnaast is het alarmeren zonder goede redenen slecht voor de motivatie van beroeps, vrijwilligers en de werkgevers van die vrijwilligers. En door het rijden met zwaailichten en sirenes is altijd de veiligheid van weggebruikers in het geding. Tenslotte ondervindt de omgeving overlast en maakt de brandweer onnodige kosten in geval van een onnodige uitruk.

Delen