Noodgeval in Europa? Bel 112!

In alle 28 EU-lidstaten is het alarmnummer 112 gratis te bellen voor hulp in levensbedreigende situaties. Het hele jaar en op ieder moment.

1-1-2Vakantie
Ga je binnenkort op vakantie? Zolang je in Europa blijft kun je 112 bellen in noodsituaties.

Wil je vooraf checken of 112 ook op jouw vakantiebestemming het noodnummer is? Kijk op de website van de Rijksoverheid.

Alarm: bel 112
Het alarmnummer 112 bel je alleen als er iets ernstigs aan de hand is. Dus niet alleen bij brand, maar ook bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk. Als je 112 belt, krijg je verbinding met de alarmcentrale. Deze centrale werkt voor alle hulpdiensten. Dus niet alleen voor de brandweer, maar ook voor de ambulance en de politie. Je moet dus zeggen wie je nodig hebt. Je wordt dan direct doorverbonden naar de juiste hulpdienst. Tijdens het gesprek zal de centralist al de brandweer alarmeren. Zij zijn dus al onderweg op het moment dat jij nog aan de telefoon bent met 112.

Rookmelder alarmeert je op tijd
De rookmelder krijgt bij het ontdekken van brand een steeds grotere rol. Veel woningen zijn gelukkig al voorzien van rookmelders. Dit zorgt ervoor dat bewoners bij brand gealarmeerd worden en zij snel hun woning kunnen verlaten. Ook zijn er rookmelders die gekoppeld zijn aan apps. Via deze apps krijgen bewoners -waar ze ook zijn- de melding dat de rookmelder in hun woning afgaat.

Rookmelders redden levens en zorgen ervoor dat schade bij brand beperkt kan blijven doordat branden snel kunnen worden gemeld. Maar rookmelders gaan ook wel eens af als er geen brand is. Word je gealarmeerd door een rookmelder thuis of bijvoorbeeld bij de buren? Kijk dan eerst of er rook of brand is en maak afspraken met de buren hoe je elkaar hiermee kunt helpen. Het kan namelijk zijn dat de melder afgaat door stof of vanwege een lege batterij. In deze gevallen is het niet nodig 112 te bellen en de brandweer te alarmeren.

 

Checklist Checklist

Brandalarm bij de buren: wat te doen?

  • Kijk naar verschijnselen van brand (rook, vlammen, brandlucht)
  • Meld verschijnselen van brand direct aan de brandweer (via 112)
  • Twijfel je over de verschijnselen? Neem contact op met de brandweer (via 112)
  • Licht de buren bij thuiskomst in over wat je hebt gedaan

Gegevens bij de hand

De alarmcentrale wil van je weten:
  • Hoe je heet
  • Wat er gebeurd is
  • Waar het gebeurd is
  • Of er mensen gewond zijn

Delen