Natuurijs

Veilig het natuurijs op

Het is koud en het vriest dat het kraakt. Er ligt al een mooi laagje ijs op de plassen en de verleiding is groot om even uit te proberen of je erop kunt staan of om zelfs al de schaatsen onder te binden.

Maar wanneer is het veilig? En voor wie? Voor mij? En hoe zit het als er nog tien bijkomen omdat ze mij zien schaatsen? Of honderd? Vaak wordt er geschaatst op plekken, waar eigenlijk niemand weet hoe dik het ijs is. Ook zijn er op goede stukken ijs ineens plekken, waarvan je niet weet of het verantwoord is om er overheen te schaatsen. Twijfel je? Neem dan geen risico. Ga je wel schaatsen, zorg dan voor een goede veiligheidsuitrusting. Dan hoeft de brandweer niet voor jou uit te rukken.

DRV_ijspret_ Hansaboard 342013-01-26 lex tillart.jpg

Bij nood bel altijd 112

Ga het liefst met een klein groepje schaatsen, maar minimaal met z’n tweeën. Laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen.

Neem een ijspriem en een stuk touw mee als je het ijs op gaat. Je kunt jezelf hiermee uit een wak trekken of een ander helpen die door het ijs is gezakt. Neem een fluitje mee zodat je op afstand mensen kan laten weten waar je bent als je hulp nodig hebt.

ijs-65491_1920.jpg

Help de brandweer

Help de brandkranen van de brandweer ijsvrij te houden door er wat zout overheen te strooien.

Voorkom dat je door het ijs zakt

Bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs anders zijn. Wees bij aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur bedacht op windwakken. Windwakken kunnen bij strenge vorst lang open blijven en een behoorlijke omvang hebben. Zijn ze toch dichtgevroren, dan kunnen ze een te dun laagje ijs hebben.

Als je toch door het ijs zakt of iemand door het ijs ziet zakken en niet uit het water kan komen, bel dan altijd het alarmnummer 1-1-2. De brandweer heeft speciale manieren om iemand te redden. Daar oefenen we op.

winter-1829217_1920.jpg

Wat doet de brandweer om voorbereid te zijn op ijs?

Zodra er ijs ligt, bestaat de kans dat mensen er doorheen zakken en onder terecht komen. De brandweer komt dan om hen te redden. Om hier op voorbereid te zijn, oefenen zij op èn onder het ijs met verschillende zoek- en redmethoden. Hiervoor zijn procedures opgesteld.

Iedere keer is het door de weersomstandigheden een andere situatie. Daarom is het voor de brandweer van belang met regelmaat te oefenen.

DRV_ijspret_5520 13-01-26 lex tillart.jpg

Schaatstoertochten

Zodra het weer het toelaat, worden er schaatstoertochten georganiseerd. Heerlijk toeren in de open lucht. Lees hier waar deze worden georganiseerd.

Wat je als organisatie moet weten om een toertocht te organiseren, staat op de website van de KNSB. De KNSB heeft een Reglement voor het georganiseerde toerschaatsen op natuurijs.

Onder het ijs

Ben je door het ijs gezakt of ben je onder het ijs gekomen en ligt er geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek, hier ben je door het ijs gegaan.

Ben je onder het ijs gekomen en is het besneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen.

Koek en Zopie

Om een Koek en Zopie-kraam neer te zetten, is in principe een standplaatsvergunning nodig. Vraag in jouw gemeente na welke regels daar gelden.
ijs 1551741_1920.jpg

Waar mag je schaatsen

Je bent vrij om overal te schaatsen behalve daar waar het ‘georganiseerd’ wordt. Dan kun je natuurlijk aan die tochten deelnemen. De gemeente kan aangeven als het risicovol ijs is. Maar let zelf ook goed op. Ook kan de gemeente ijs afzetten uit oogpunt van veiligheid of natuurbeheer en erop handhaven.

Delen