Milieubelastend bedrijf? Vraag een milieuvergunning aan!


Type A-, B- of C-inrichting
Als je een bedrijf hebt, heb je als ondernemer te maken met een aantal wetten, regels en voorschriften. Bedrijven hebben ook te maken met milieuvoorschriften, voor bijvoorbeeld geluid, energie, afvalstoffen, lucht en bodem. Als je bedrijf het milieu belast, moet je een milieuvergunning aanvragen of een melding Activiteitenbesluit doen. Als je bedrijf het milieu niet of weinig belast, is een milieuvergunning of melding niet nodig. Op grond van het Activiteitenbesluit is je bedrijf een type A-, B- of C-inrichting. Dat hangt af van de bedrijfsactiviteiten.

Milieuvergunning aanvragen? Doe de check
Maar hoe weet je of je als bedrijf een milieuvergunning moet aanvragen of een melding Activiteitenbesluit moet doen? Dit kun je checken via de Activiteitenbesluit Internetmodule (AIM). Daarnaast kun je met deze module ook inzicht krijgen in milieuregels en maatregelen en online een melding Activiteitenbesluit indienen.

Milieuregels per type bedrijf
Welke milieuregels er gelden voor het bedrijf wordt bepaald door het type waaronder het bedrijf valt:

 • Type A: geen milieuvergunning, geen melding Activiteitenbesluit
  Belast je bedrijf het milieu niet of weinig? Dan valt je bedrijf in type A. Je hoeft dan geen milieuvergunning aan te vragen voor de bedrijfsactiviteiten. En ook geen melding Activiteitenbesluit te doen. Type A-bedrijven zijn bijvoorbeeld: kantoren, banken en peuterspeelzalen.

 • Type B: melding Activiteitenbesluit doen
  Belast jouw bedrijf het milieu aanzienlijk? Dan valt je bedrijf in type B. Een melding Activiteitenbesluit voor bedrijfsactiviteiten is noodzakelijk. De melding Activiteitenbesluit kun je online doen via de AIM. Type B-bedrijven zijn bijvoorbeeld: drukkerijen, autoherstelbedrijven en tandheelkundige laboratoria. Voor bepaalde activiteiten is een melding Activiteitenbesluit noodzakelijk en is het nodig om een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) aan te vragen. Met de AIM kun je bepalen of dit voor jouw bedrijf geldt. Een OBM kun je aanvragen via het Omgevingsloket Online.

 • Type C: milieuvergunning aanvragen
  Belast het bedrijf het milieu op grote schaal? Dan valt het bedrijf in type C. Je dient dan een milieuvergunning aan te vragen voor je bedrijfsactiviteiten. Je kunt een milieuvergunning aanvragen via het Omgevingsloket Online. Type-C bedrijven zijn bijvoorbeeld grote metaalverwerkende bedrijven en motorcrossterreinen. (Bron: Rijksoverheid)

 

Milieuvoorschriften

Bedrijven hebben te maken met milieuvoorschriften, voor bijvoorbeeld geluid, energie, afvalstoffen, lucht en bodem

Milieuvergunning check

Moet je als bedrijf een milieuvergunning aanvragen of een melding Activiteitenbesluit doen? Dit kun je checken via de Activiteitenbesluit Internetmodule (AIM).

Checklist Checklist

Milieuregels per type bedrijf

 • Type A: geen milieuvergunning, geen melding Activiteitenbesluit
 • Type B: melding Activiteitenbesluit
 • Type C: milieuvergunning verplicht

Delen