Opladers, batterijen en accu's

Je ligt al in bed en scrolt nog een laatste keer door je berichten op je smartphone en kijkt nog een film op je tablet of laptop – met de lader in het stopcontact om je scherm lekker fel te houden. Je draait je om, gaat slapen en laat je oplader aan het stroom zodat je de volgende dag met een volle batterij weer de dag door komt. Herkenbaar? Toch zitten hier wel behoorlijke risico’s aan vast, waarschijnlijk zonder dat je je dat realiseert.

Zijn batterijen gevaarlijk?

Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan. Met de tips op deze pagina weet je waar je op moet letten.

Een Lithium-ion batterij?

Een Lithium-ion batterij of li-on batterij (of soms ook wel eens LIB genoemd) zijn lichtgewicht, oplaadbare batterijen of accu's van elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Ze worden dagelijks door miljoenen mensen veilig gebruikt. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij en dat heeft veel voordelen. Maar tegelijkertijd neemt de zorg over dit nieuwe type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen.

De oplader zelf

Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg je telefoon niet onder je kussen. Kijk ook eens kritisch naar het hoesje van je telefoon. Kan je smartphone zijn warmte kwijt? En kan je laptop zijn warmte kwijt als je ermee op bed ligt? 

Gaat het mis? Bel 112

Is de batterij vervormd, komen er giftige gassen vrij of staat de batterij in brand? Bel 112 en verlaat de ruimte. 

10 tips voor veilig gebruik 10 tips voor veilig gebruik

Lithium-ion batterijen veilig gebruiken

 1. Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en volg deze op
 2. Gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat geleverd wordt
 3. Leg een batterij niet in het volle zonlicht. Zorg ook dat de batterij niet te koud wordt
 4. Laad de batterij minstens eens in de drie maanden op
 5. Is je apparaat gevallen, beschadigd of vervormd? Leg 'm buiten neer en lever 'm zo snel mogelijk in
 6. Heeft de batterij onderhoud nodig? Ga niet zelf aan de slag, maar laat dit altijd aan een deskundige over
 7. Leg een apparaat (of batterij) tijdens het opladen vrij neer op een stabiele, onbrandbare plek
 8. Laad de batterij bij voorkeur overdag op
 9. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij vol is
 10. Laad een batterij op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden

Wat is een lithium-ion batterij?

Een lithium-ion batterij is een middel om energie in op te slaan en die chemische energie omzet in elektrische energie. Deze batterijen onderscheiden zich door een hoge energiedichtheid en herlaadbaarheid. In steeds meer toepassingen zien we dit terug, zoals bij elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards, maar ook bij bijvoorbeeld koptelefoons en elektrische tandenborstels. En dat zijn juist producten die we in huis hebben.

Zijn lithium-ion batterijen gevaarlijk?

Een gemiddeld huishouden bezit 125 batterijen. Steeds vaker zijn dit lithium-ion batterijen. Deze batterijen kunnen oververhit raken en in brand vliegen. Vaak gebeurt dit tijdens het opladen, door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen. Helaas neemt het aantal incidenten toe doordat er meer lithium-ion batterijen toegepast worden. Hoewel exacte aantallen niet bekend zijn, waren er in 2017 naar schatting iedere week twee incidenten waarbij dit soort accu’s betrokken zijn.

Wat doen wij aan het gevaar van lithium-ion batterijen?

Brandweer Nederland, het Instituut Fysieke Veiligheid en de brandweerregio’s werken samen met het (internationale) bedrijfsleven, universiteiten en hogescholen om onze kennis over energieopslag te vergroten. We maken stappen. Het is belangrijk dat we investeren in nieuwe vormen van educatie, procedures en regelgeving en dat we nieuwe ervaringen onderling delen.

Opslag lithium-ion batterijen

Welke veiligheidseisen gelden voor de opslag van lithium-ion batterijen?

lithium-ion-battery-detail.jpg

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

stekker stopcontact snoer wandcontactdoos

Als het mis gaat met een accu of batterij

Denk altijd aan je eigen veiligheid. Is er gevaar? Bel 112! Bij lithium-ion batterijen kan er heftige ontbranding plaatsvinden. De gassen die vrijkomen zijn giftig. Adem deze dus niet in. Kleine batterijen kunnen worden geblust met water, poeder en schuim. De brandweer zoekt naar verschillende innovatieve blusmiddelen die beter geschikt zijn voor het blussen van grotere lithium-ion batterijen.

Herken deze signalen. Ze geven aan dat er (waarschijnlijk) een probleem is met de batterij:

 • Lekkende vloeistof
 • (Overmatige) hitte
 • Sterke geur
 • Rook
 • Vonken

 Zie, voel of ruik je dit? Neem dan de volgende stappen:

 • Stop onmiddellijk met het gebruik van het apparaat en haal het apparaat los van de oplader
 • Breng het apparaat naar buiten en uit de buurt van brandbare materialen. Let op: doe dit alleen als dit veilig kan
 • Bel 112 als er een heftige rookontwikkeling is of als er een brand ontstaat.
  Bij twijfel, bel altijd 112

Lever batterijen in!

Gooi afgedankte batterijen en accu's nooit weg, maar lever ze in bij de milieustraat in je gemeente of bij een winkel die ook batterijen verkoopt.

Logo legebatterijen.nl

Delen