Koolmonoxidemelders

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Een koolmonoxidemelder kan je op tijd waarschuwen en daarmee je leven redden! Op deze pagina lees je alles over koolmonoxidemelders. 

CO.PNG

Onderhoud van een koolmonoxidemelder

Controleren

Een koolmonoxidemelder kan waarschuwen voor onveilige situaties veroorzaakt door koolmonoxide. Controleer regelmatig de goede werking van een koolmonoxidemelder volgens specificaties van de leverancier.

Vervangen

Koolmonoxidemelders moeten na een aantal jaren worden vervangen. Zet bij plaatsing de plaatsingsdatum en de vervangdatum met watervaste stift op de voorzijde. 

Wel alarm, maar niets gemeten

Hoe kan het dat hulpdiensten na een koolmonoxide-alarm geen hoge koolmonoxide-waarde meten?

Als de koolmonoxidemelder een alarm geeft, dan is er een verhoogde concentratie koolmonoxide in de ruimte aanwezig. Soms wordt tijdens een onderzoek door de hulpdiensten geen verhoogde concentratie koolmonoxide aangetroffen. De koolmonoxide is dan mogelijk al door ventilatie door frisse lucht verdrongen. De hulpdiensten kunnen proberen om de omstandigheden naderhand te reconstrueren, om de veroorzaker van het probleem te kunnen traceren.

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

De sensor van een koolmonoxidemelder bestaat uit een gel. In deze gel zit onder andere zwavelzuur als elektrolyt. Als de sensor in de koolmonoxidemelder wordt blootgesteld aan hogere concentraties koolmonoxide dan normaal in een huishouden voorkomt, begint een chemische reactie. De concentratie van koolmonoxide drukken we uit in PPM (parts per million).

Waar moet ik op letten als ik een koolmonoxidemelder koop?

Koop alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Dit betekent dat hij aan de technische eisen in deze norm voldoet. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder die 5 tot 10 jaar lang meegaat. Op de website van de Consumentenbond staat een lijst met veilige koolmonoxidemelders, of check de webshop van de Brandwondenstichting.

 

Combimelder

Een combimelder is een koolmonoxidemelder en rookmelder in één. De keuze van een combimelder hangt af van de locatie waar deze geplaatst wordt. Als de melder wordt opgehangen in de ruimte waar het verbrandingstoestel zich bevindt, dan is een combimelder mogelijk. In deze situatie is de hoogte van ophangen namelijk gelijk.
In andere ruimtes verschilt de hoogte van ophangen en zal voor twee verschillende melders gekozen moeten worden. 
Zie ook het plaatsingsadvies voor koolmonoxidemelders.

Koolmonoxide

Wat is koolmonoxide? En waarom is het zo gevaarlijk?

BW Ned CO-test-5-melder ophangen 2018 HR.JPG

Kan ik weer genezen na koolmonoxide-vergiftiging?

Ja, vanaf het moment dat je geen koolmonoxide meer inademt, verdwijnen de symptomen binnen een paar dagen.

Slechts bij hoge uitzondering kan zuurstofgebrek hersenschade veroorzaken.

Veel CO-melders signaleren CO niet

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat niet alle CO-melders goed werken.

CO-test-6-alarm.jpg

Hoog of laag?

Lees hier waar je het best een CO-melder kunt ophangen.

Delen