Praktijkverhalen van een installateur
Verhalen van Fred Exterkate, installateur bij Ten Hove Totaalinstallateur Klarenbeek.
Fred Exterkate is installateur bij Ten Hove Totaalinstallateur Klarenbeek. Hij en zijn collega's komen heel wat onveilige en soms ook bizarre situaties tegen. We hebben hem gevraagd om zijn ervaringen gedurende een week bij te houden en met ons te delen.
Lees hieronder zijn ervaringsverhalen, tips en adviezen.
"We krijgen zo'n hoofdpijn als we bij de haard zitten"

Een afvoerbuis is geen waslijn!
"Wat wij tijdens onderhoud veel tegenkomen zijn rookgas afvoeren die niet zijn gebeugeld, zie de foto. Het gevaar van het niet beugelen is dat de pijpen langzaam uit elkaar kunnen zakken en dan worden rookgassen zo de ruimte ingeblazen. Vaak is dit het geval van beunhazerij of zelf knutselen van bewoners. Wanneer de afvoerbuizen ook nog eens als waslijn wordt gebruikt is het gevaar compleet." In 2012 zijn de regels rondom beugelen aangescherpt. Deze zijn te vinden op www.hetnieuwebeugelen.nl.

De condens droop van de ramen!
Condensvorming op ramen is één van de tekenen dat er koolmonoxide in huis aanwezig kan zijn. Sluit daarnaast nooit alles hermetisch af, zorg voor natuurlijke ventilatie en gebruik apparaten waar ze voor bedoeld zijn. Mocht de verwarming -zoals in dit verhaal - stuk zijn, ga een kopje koffie bij de buren drinken of sluit een elektrisch kacheltje aan.

Hoe condens zich een weg door metaal vreet
"Tegenwoordig zien we steeds meer HR-ketels. Wat veel mensen niet weten is dat HR-ketels condens produceren. Dit condens is met een pH-waarde van 2 tot 4 zeer zuur. Door deze zuurgraad vreet de condens de buizen langzaam aan tot er gaatjes in zullen vallen, met gevaarlijke situaties tot gevolg. Koolmonoxide weet zo zijn weg te vinden de woning in.
Tegenwoordig zijn de rookgasafvoeren veelal uitgevoerd in hoogwaardig kunststof of dikwandig aluminium, dat beter tegen deze hoge zuurgraad kan. Toch komen we ook nog heel wat onveilige afvoerkanalen, in voornamelijk oude huizen, tegen. Zie op de foto wat condens met afvoerpijpen kan doen.
Mijn advies is daarom om met een onderhoudsbeurt aan je HR-ketel ook naar je afvoerpijpen te laten kijken en laat deze na een leeftijd van 15 tot 20 jaar vervangen."

Tips van de installateur
Fred Exterkate geeft 5 tips waar je op moet letten bij het onderhoud aan je CV-ketel en/of geiser:
- Laat je cv-ketel of geiser één keer per jaar controleren. Op de ketel of geiser zit een goedkeuringssticker waarop staat wanneer het apparaat voor het laatst gekeurd is.
- Laat niet alleen de cv-ketel of geiser controleren. Let erop dat ook het afvoerbuizen worden gecontroleerd en ook dat er voldoende ventilatie is.
- Laat een controle altijd uitvoeren door een gekwalificeerde installateur. Hierover kun je navraag doen bij UNETO-VNI.
- Ga absoluut niet zelf klussen aan een CV of HR-installatie. We zien in de praktijk te veel voorbeelden waarbij dit mis gaat.
- Hang altijd een CO-melder in de buurt van de ketel of geiser.
