Praktijkverhalen van een installateur

Verhalen van Fred Exterkate, installateur bij Ten Hove Totaalinstallateur Klarenbeek.

Fred Exterkate is installateur bij Ten Hove Totaalinstallateur Klarenbeek. Hij en zijn collega's komen heel wat onveilige en soms ook bizarre situaties tegen. We hebben hem gevraagd om zijn ervaringen gedurende een week bij te houden en met ons te delen.

Lees hieronder zijn ervaringsverhalen, tips en adviezen.

Let erop dat ook het rookafvoerkanaal wordt gecontroleerd en dat er voldoende ventilatie is.

"We krijgen zo'n hoofdpijn als we bij de haard zitten"

"Onze monteur wordt na reparatie van de cv-ketel gevraagd om even naar de gashaard in de woonkamer te kijken, er zijn 2 glaasjes stuk en moeten vervangen worden. De monteur is onder de indruk van de mooie woonkamer en zegt: "Jullie zullen hier wel veel gebruik van maken." Mevrouw geeft aan dat ze snel moe worden als ze in de woonkamer zitten en dat in de regel het bed vroeg wordt opgezocht. Onze monteur vertrouwt het niet helemaal en controleert het rookafvoerkanaal, deze blijkt geheel dicht te zitten en door de kapotte glaasjes in de kachel kwam de koolmonoxide zo de kamer in. Het is een geluk bij een ongeluk dat dit goed is afgelopen." Daarom zijn advies: "Laat niet alleen je verbrandingstoestellen controleren. Let erop dat ook het rookafvoerkanaal wordt gecontroleerd en dat er voldoende ventilatie is."
Praktijkverhalen1.jpg (1)

Een afvoerbuis is geen waslijn!

"Wat wij tijdens onderhoud veel tegenkomen zijn rookgas afvoeren die niet zijn gebeugeld, zie de foto. Het gevaar van het niet beugelen is dat de pijpen langzaam uit elkaar kunnen zakken en dan worden rookgassen zo de ruimte ingeblazen. Vaak is dit het geval van beunhazerij of zelf knutselen van bewoners. Wanneer de afvoerbuizen ook nog eens als waslijn wordt gebruikt is het gevaar compleet." In 2012 zijn de regels rondom beugelen aangescherpt. Deze zijn te vinden op www.hetnieuwebeugelen.nl.

Praktijkverhalen2.jpg

De condens droop van de ramen!

"Na melding van een storing aan de cv-ketel komt onze monteur bij een ouder echtpaar dat zich zat op te warmen bij het gasfornuis. Alles was kierdicht afgesloten om zoveel mogelijk van de warmte, geproduceerd door het fornuis, te kunnen profiteren. De hoeveelheid koolmonoxide zorgde al voor condensvorming aan de binnenkant van de ramen. Onze monteur heeft gelijk de ramen en deuren wagenwijd open gezet en de bewoners toch maar even gewezen op de gevaren van koolmonoxide. Ze vonden het al vreemd dat ze allebei last kregen van hoofdpijn..."

Condensvorming op ramen is één van de tekenen dat er koolmonoxide in huis aanwezig kan zijn. Sluit daarnaast nooit alles hermetisch af, zorg voor natuurlijke ventilatie en gebruik apparaten waar ze voor bedoeld zijn. Mocht de verwarming -zoals in dit verhaal - stuk zijn, ga een kopje koffie bij de buren drinken of sluit een elektrisch kacheltje aan.
Prakijkverhalen3.jpg

Hoe condens zich een weg door metaal vreet


"Tegenwoordig zien we steeds meer HR-ketels. Wat veel mensen niet weten is dat HR-ketels condens produceren. Dit condens is met een pH-waarde van 2 tot 4 zeer zuur. Door deze zuurgraad vreet de condens de buizen langzaam aan tot er gaatjes in zullen vallen, met gevaarlijke situaties tot gevolg. Koolmonoxide weet zo zijn weg te vinden de woning in.

Tegenwoordig zijn de rookgasafvoeren veelal uitgevoerd in hoogwaardig kunststof of dikwandig aluminium, dat beter tegen deze hoge zuurgraad kan. Toch komen we ook nog heel wat onveilige afvoerkanalen, in voornamelijk oude huizen, tegen. Zie op de foto wat condens met afvoerpijpen kan doen.
Mijn advies is daarom om met een onderhoudsbeurt aan je HR-ketel ook naar je afvoerpijpen te laten kijken en laat deze na een leeftijd van 15 tot 20 jaar vervangen."

Praktijkverhalen4.jpg

Tips van de installateur

Fred Exterkate geeft 5 tips waar je op moet letten bij het onderhoud aan je CV-ketel en/of geiser:

  • Laat je cv-ketel of geiser één keer per jaar controleren. Op de ketel of geiser zit een goedkeuringssticker waarop staat wanneer het apparaat voor het laatst gekeurd is.
  • Laat niet alleen de cv-ketel of geiser controleren. Let erop dat ook het afvoerbuizen worden gecontroleerd en ook dat er voldoende ventilatie is.
  • Laat een controle altijd uitvoeren door een gekwalificeerde installateur. Hierover kun je navraag doen bij UNETO-VNI.
  • Ga absoluut niet zelf klussen aan een CV of HR-installatie. We zien in de praktijk te veel voorbeelden waarbij dit mis gaat.
  • Hang altijd een CO-melder in de buurt van de ketel of geiser.
Praktijkverhalen5.jpg

Delen