Knutselen in een schoolgebouw wordt vijf mensen bijna fataal

Het verhaal van de brandweerpost Panningen onder leiding van Jurgen van den Dungen.

Op 12 januari 2015 om 21.45 uur wordt de brandweerpost Panningen onder leiding van Jurgen van den Dungen gealarmeerd. Er is een melding: een ongeval met gevaarlijke stoffen. Er zijn meerdere personen bij betrokken en mogelijk is er nog iemand in het pand aanwezig. Bevelvoerder Jurgen van den Dungen: "Met het aanrijden hadden we nog geen idee wat ons te wachten stond, maar op de plek van bestemming vielen we van de ene verbazing in de andere."

"Meteen nadat we de melding hadden gekregen reden we aan. Omdat het me niet helemaal duidelijk was wat we konden verwachten op de locatie, heb ik vier man ademlucht laten omhangen en alvast een explosie- en CO-meter aan laten zetten. Toen we op de locatie aankwamen bleek het te gaan om een oud schoolgebouw, dat ogenschijnlijk leeg stond. Er zaten platen voor de ramen gespijkerd. Buiten stonden vier mensen met witte gezichten bij te komen en één persoon was alvast naar de kroeg gegaan!"

Licht in het hoofd en duizelig

"Bij het uitvragen van de slachtoffers bleek dat ze binnen aan het klussen waren voor de toneelvereniging en ze hadden voor de warmte een terras-heater (op gas) binnen gezet en verder stond er binnen een aggregaat voor de stroom. De slachtoffers waren binnen aan het werk en kregen allemaal stuk voor stuk last van hoofdpijn; ze waren licht in het hoofd en duizelig. Een van hen vertrouwde het niet en alarmeerde de rest om voor de zekerheid toch maar naar buiten te gaan en de brandweer te waarschuwen.
Ik heb met die informatie mijn manschappen naar binnen gestuurd met ademlucht en een CO-meter, met de opdracht om te meten in het gebouw en te ventileren indien dat noodzakelijk zou zijn."

"Na ongeveer 3 minuten kreeg ik een melding van de manschappen dat de CO-meter alarm sloeg en een waarde van 376 PPM aangaf! (Bij een CO-concentratie van 400 PPM treedt bewusteloosheid op met de dood tot gevolg binnen 2-3 uur). Zo'n enorme hoge concentratie CO kan ook explosiegevaar met zich mee brengen. Belangrijk was om meteen te beginnen met ventileren, maar omdat alle ramen van binnen dichtgespijkerd waren en er platen voor de ramen hingen, waren we genoodzaakt om de ramen in te slaan."

Welke van de twee

"Ondertussen was de ambulance gearriveerd en had ik de vier slachtoffers al verzocht om even contact op te nemen met hun collega die naar de kroeg was gegaan. Ik wilde die persoon toch graag laten checken op mogelijk gevolgen voor zijn gezondheid. Uiteindelijk heeft de politie deze man opgehaald en zijn alle slachtoffers naar het ziekenhuis vervoerd. Daar moesten ze een nacht blijven in verband met het toedienen van verse zuurstof gedurende 6 uur."

"Wij zijn vervolgens nog zeker anderhalf uur bezig geweest om het gebouw te ventileren. Binnen troffen wij de terras-heater aan en een redelijk groot aggregaat dat ze in een kleine ruimte hadden gezet met weinig tot geen ventilatie. Wij vroegen ons toen af welke van deze twee de oorzaak kon zijn van de koolmonoxide."

Brandonderzoek

Er volgende een proef door het team brandonderzoek. Zowel met de terras-heater als met het aggregaat werd er een test gedaan hoe snel een ruimte zich vult met CO. Het bleek dat met het aggregaat de testruimte binnen 5 minuten gevuld was met meer dan de dodelijke waarde, dus meer dan 400 PPM. De terras-heater daarentegen veroorzaakte eigenlijk geen CO.

Jurgen van Dungen: "Uiteindelijk is het hele verhaal gelukkig goed afgelopen maar deze mensen realiseerden zich totaal niet wat CO is en wat het met je kan doen. Mijn advies is dus vooral eerst een gebruiksaanwijzing van een dergelijk apparaat lezen en als daarop staat: NIET binnen gebruiken, dan staat dat er niet voor niks op, dus OOK NIET DOEN!! En tevens raad ik iedereen aan een dergelijke campagne van de brandweer goed in jezelf op te nemen!"

knutselenschoolgebouw.jpg

Op de plek van bestemming vielen we van de ene verbazing in de andere.

generator1.jpg

Delen