´De mentale klap kwam later'

Het verhaal van Siebe Steegenga van Steegenga Mode in Balk.

Elk jaar wordt de cv-ketel gecontroleerd. Van slecht onderhoud was dus geen sprake. Toch werden in modezaak Steegenga Mode in Balk op 29 december 2014 vijf mensen onwel door koolmonoxide. Het maakte diepe indruk op de betrokkenen.

Die ogenschijnlijk heel gewone maandag in december is nog regelmatig onderwerp van gesprek in de winkel van Siebe Steegenga. Vier van zijn medewerkers en een klant liepen koolmonoxidevergiftiging op. De boosdoener was een losgeraakte afvoerpijp in de ruimte waar de cv-ketel staat. Hoe deze kon losschieten, is voor Steegenga nog altijd een raadsel. Maar de gevolgen staan nog scherp op zijn netvlies.

Onwel

Het is één van de medewerkers die in de kantine boven de winkel onwel wordt. Terwijl de ambulance onderweg is, meldt een andere collega ook dat ze zich niet goed voelt. "Pas toen de CO-melders van het ambulancepersoneel afgingen, realiseerden we ons dat het om koolmonoxide ging", vertelt Steegenga. Vanaf dat moment gaat het snel: het AED-piketteam, gealarmeerd via hartslagnu.nl, en de brandweer arriveren. De winkel wordt ontruimd en de in totaal vijf slachtoffers worden afgevoerd in ambulances. Het is de brandweer die de losgeraakte afvoerpijp ontdekt.

Diepe indruk

Het maakt allemaal diepe indruk op Steegenga en zijn collega's."Lichamelijk ging het gelukkig snel beter met de vijf slachtoffers. Het besef dat het ook heel anders had kunnen aflopen, die mentale klap kwam pas later. Zoiets verwerken kost tijd." Tijdens een door gemeente De Friese Meren georganiseerde evaluatie bespraken Steegenga, zijn collega's, het AED-piketteam, de brandweer en het ambulancepersoneel de gebeurtenis. "Ik hoop dat we iets kunnen bijdragen aan het voorkómen van soortgelijke incidenten in de toekomst."

Run op CO-melders

Steegenga plaatste nog dezelfde avond CO-melders in zijn zaak én thuis. En hij is niet de enige. "Vrijwel alle collega's en veel dorpsgenoten hebben inmiddels een melder in huis. Een week na het incident was in heel Balk geen melder meer te krijgen. Een positieve bijkomstigheid van deze heftige gebeurtenis."


(Bron: Brandweermagazine 02 veiligheidsregio Fryslan, tekst: GH+O Communicatie)

Delen