Brandende barbecue in badkamer

Zondagmiddag 19 januari 2014 om 17:02 uur ontvangt de C-ploeg van Jeffrey de Groot een melding van een vreemde lucht in een woning. Ze worden met spoed ter plaatse verzocht. Bij het oproepen van de alarmcentrale geeft de centralist aan dat er tenminste één slachtoffer onwel is geworden en er nog meer mensen in het huis aanwezig zijn.

Bij aankomst wordt het slachtoffer - een man - direct uit de woning gehaald en naar de ambulance gebracht. Van het ambulance personeel heeft de brandweer begrepen dat de CO-meter welke ze altijd bij zich dragen is afgegaan. De brandweer wilt metingen verrichten, maar de metingen zijn zo hoog, dat de melder geen eenduidige resultaten afgeeft. Per direct wordt besloten om de woning te ontruimen en van de eerste verdieping wordt een vrouw en twee kinderen gered. De brandweer vindt in de badkamer een brandende barbecue met kooltjes erin.

Wat is hier gebeurd?

We gaan even terug naar het begin. Het is zondagmiddag in januari en behoorlijk koud buiten. In een hoekhuis woont een man met zijn vrouw en twee kinderen. De vrouw heeft het al dagen koud. De man besluit - geheel goedbedoeld- een sauna voor zijn vrouw te maken. Hij besluit de sauna te maken in de badkamer op de begane grond. Om de badkamer goed warm te stoken kiest hij ervoor om een kleine barbecue in de badkamer te zetten en deze goed heet te stoken met kooltjes. Om te zorgen dat alle warmte in de badkamer blijft, stopt hij alle kieren van de badkamer dicht met handdoeken.

Op het moment dat hij hiermee bezig is, is zijn gezin op de eerste verdieping. Omdat de man lang beneden blijft, gaat zijn vrouw naar beneden om te kijken wat er aan de hand is. Daar treft zij haar man bewusteloos aan. Ze belt de hulpdiensten via 112. Omdat de vrouw niet goed Nederlands spreekt is het voor de meldkamer niet gelijk duidelijk wat er aan de hand is. De meldkamer stuurt een Rapid Responder Ambulance (RRA) met verpleegkundige en een ambulance die kant op.

'Hele hoge CO-concentraties'

Bij binnenkomst van de verpleegkundige gaat de CO-meter af. Daarop wordt de brandweer gewaarschuwd en ontvangt de C-ploeg van Jeffrey de Groot de melding. Ze gaan er direct op af. Ondertussen is ook de politie gearriveerd. Met ingehouden adem verplaatsen ze de man uit de badkamer naar de gang om daar eerste hulp toe te passen. De man was op dat moment buiten bewustzijn. Het slachtoffer is met koolmonoxidevergiftiging overgebracht naar het ziekenhuis en heeft het gelukkig overleefd.

Jeffrey de Groot: "Het was behoorlijk schrikken toen we aankwamen, omdat er nog personen in de woning aanwezig waren, terwijl er hele hoge CO-concentraties werden gemeten. De mensen in de woning waren zich niet bewust van de gevaren van koolstofmonoxide. We adviseren iedereen om goed na te denken als je binnenshuis iets met vuur (verbranding) gaat doen. Volg altijd de aanwijzingen op die bij een verbrandingstoestel horen en ga vooral niet zelf hoe creatief en goedbedoeld het ook lijkt aan de slag met eigen constructies."

De brandweer vindt in de badkamer een brandende barbecue met kooltjes erin. Wat is hier gebeurd?

kacheltjebadkamer.jpg

Delen