Ken je buren, waarschuw elkaar


Een brand in een woning kan desastreuze gevolgen hebben. Voordat de brandweer er is gaan kostbare minuten voorbij. In die tijd kan een brand zich snel ontwikkelen, met alle gevolgen van dien. Voor jou als het jouw huis is dat in brand staat, maar ook voor je buren.

Elkaar kennen redt levens
De meeste mensen kunnen zichzelf in veiligheid brengen. Maar er zijn ook mensen die daar hulp bij nodig hebben. Elkaar kennen, tijdig waarschuwen en helpen om in veiligheid te komen kan het verschil maken tussen leven en dood. Zorg daarom dat je weet wie je buren zijn. Naast, maar ook boven of onder je.

 

Ken je buur(t)

Weet jij wie jouw buren zijn? Haal de banden aan als je in de lift staat, de post haalt of de heg snoeit. Of grijp het mooie weer aan en nodig de buren uit voor een borrel of barbecue.
Checklist Checklist

Brandalarm bij de buren: wat te doen?

  • Kijk naar verschijnselen van brand (rook, vlammen, brandlucht)
  • Meld verschijnselen van brand direct aan de brandweer (via 112)
  • Twijfel je over de verschijnselen? Neem contact op met de brandweer (via 112)
  • Licht de buren bij thuiskomst in over wat je hebt gedaan

Rookmelders schakelen

Onderling verbonden rook- en koolmonoxidemelders waarschuwen je op tijd, waar in huis je ook bent. Als één melder rook of koolmonoxide detecteert, gaan alle melders af. Door rookmelders daarnaast met de buren te schakelen word je ook gewaarschuwd als er boven, onder of naast je brand uitbreekt. Zo kunnen jij en je gezin veilig vluchten en is er nog genoeg tijd om je (andere) buurman of -vrouw te alarmeren en zo nodig te helpen naar buiten te gaan.
Wij gebruiken cookies