Jonge ouders; maak van je roze wolk geen rookwolk

Een kindje geboren? Gefeliciteerd! Te midden van beschuit met muisjes, korte nachten en kraamvisite is brandveiligheid waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan er ook bij jullie brand ontstaan. Gelukkig kun je zelf veel doen om je gezin hiertegen te beschermen. Onder meer door de deuren dicht te houden en rookmelders op de hangen.

Doe de deur dicht!
Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – beperkt wordt. Je hebt hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten.

Hang werkende rookmelders op
Als je slaapt ruik je niks. Je wordt dus niet wakker van rook. Rookmelders zijn daarom van levensbelang.
Hang overal rookmelders waar brand kan ontstaan en in de ruimtes waarin je ligt te slapen.
Test je rookmelders regelmatig en vervang de batterij op tijd.

Vluchtplan
Beoefen na je kraamtijd je vluchtplan. Als je bijvoorbeeld twee jonge kinderen hebt, is het goed om met je partner of huisgenoot af te spreken via welke weg je het huis ontvlucht en hoe je dat doet. Neem jij bijvoorbeeld de baby mee en je partner de kleuter of juist andersom? Met een baby in huis stapelen wasgoed en andere (baby)spullen zich al snel op. Zorg ervoor dat je vluchtweg vrij blijft van wasgoed, speelgoed en de kinderwagen.

Een brandveilige kraamtijd
Ouders die de geboorte van hun kind in de maand oktober aangeven bij gemeenten in Gelderland en Overijssel krijgen een koffertje of tasje met daarin brandveiligheidsinformatie. Brandweerkorpsen en gemeenten houden deze actie in het kader van de Nationale Brandpreventieweken 2017. Thema van deze week is 'Hé, doe de deur dicht!'. Voor jonge ouders is het zeker belangrijk om stil te staan bij de veiligheid van hun kinderen en dus bij de brandveiligheid in huis. De informatie die deze maand verstrekt wordt helpt de brandveiligheid te vergroten. In de koffer zit naast voorlichtingsmateriaal onder andere een rookmelder en brandweerslabbetje. Daarnaast geeft ook website Wij deze maand tips voor een brandveilig huis met (kleine) kinderen.

Meer weten?
Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Ga naar www.verkleindekansopbrand.nl.

Gebruik een babyfoon

Natuurlijk wil je de baby goed kunnen horen. Door een babyfoon te gebruiken ben je snel bij je kindje als hij of zij je nodig heeft, maar kunnen de binnendeuren dichtblijven. Dat slaapt een stuk (brand)veiliger.

Hang werkende rookmelders op

Plaats rookmelders in alle ruimten waar brand kan ontstaan en in de ruimtes waarin je ligt te slapen. Test je rookmelders regelmatig. Vervang de batterijen op tijd.

Brandveilige kraamtijd

Tijdens een zwangerschap en in de kraamtijd komt een kraamverzorgende thuis. Verschillende kraamzorginstellingen in Nederland krijgen uitleg van de brandweer hoe zij gezinnen kunnen adviseren over brandveiligheid. Zij helpen het gezin, adviseren hen én voorkomen waar mogelijk onveilige situaties.

kraamtijd web.jpg

Delen