Het juiste blusmiddel is van levensbelang

Er zijn verschillende soorten brandblussers. Welke je nodig hebt hangt van het soort brand af.

Kooldioxideblusser
Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan. Houd het blusapparaat altijd aan het handvat vast. Het uiteinde van de koker wordt namelijk zeer koud (-80 C), wat ‘koude’ (brand)wonden kan veroorzaken. Pas wel op voor verstikkingsgevaar, met name in een kleine ruimte, omdat de CO2 de zuurstof verdrijft.

Poederblusser
Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto’s, caravans, zomerhuisjes en boten. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen. Poederblussers zijn relatief goedkoop. Er kleven wel een aantal nadelen aan poederblussers:

  • Het poeder in de blusser kan gaan klonteren. Dit is te voorkomen door de blusser af en toe om te keren.
  • Het poeder kan veel schade aanrichten aan elektronische apparatuur. Poeder is een soort zout en tast daardoor (ongelakte) metalen sterk aan. Daarnaast tast poeder de elektronica aan, met mogelijk kortsluiting tot gevolg.
  • Het poeder is moeilijk op te ruimen. Gebruik hiervoor een industriële stofzuiger en nooit water.

Sproeischuimblussers
(Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.

Beginnende brand

Een beginnende brand in je woning kun je vaak zelf blussen. Doe dit alleen als je zonder gevaar kunt wegkomen.
Tips Tips

Zelf blussen?

Hanteer deze blusregels:
  • Nader de brandhaard zo dicht mogelijk
  • Spuit met korte stoten
blusmiddel.jpg

Let op:

Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet (vlam in de pan) of als de brand veroorzaakt is door een elektrisch apparaat. Gebruik dan een brandblusser of leg een passend deksel op de pan.


Water of niet?
Water is in veel gevallen de eerste logische gedachte bij het blussen van een brand. Toch is het in sommige gevallen absoluut niet verstandig om water te gebruiken. Bij brandende olie of vet (vlam in de pan) of brand veroorzaakt door een elektrisch apparaat is het beter om een brandblusser te gebruiken. Doof een vlam in de pan door de deksel op de pan te schuiven. Voer bij een vlam in de pan de volgende handelingen uit:

  1. Bedek als het mogelijk is je handen of trek ovenhandschoenen aan.
  2. Dek de brandende pan af met een passend deksel (schuif de deksel van je af).
  3. Zet de warmtebron uit.
  4. Doe de afzuigkap uit.
  5. Laat de pan staan totdat deze is afgekoeld (tenminste een uur).
  6. Is de brand groter dan de pan: alarmeer je huisgenoten en verlaat het huis. Bel 112 als je buiten bent.
Checklist Checklist

Zo gebruik je een blusdeken

  • Wikkel de deken rond uw handen
  • Wikkel hem om het slachtoffer.
  • Trek de deken goed dicht bij de hals van het slachtoffer
  • Gooi de deken na gebruik weg
  • Gebruik de deken niet bij een vlam in de pan

Alles over Vlam in de pan

Gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel. Lees hier wat je wel kan doen.

Wij gebruiken cookies