Brand in wasdroger

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten


Warmte- water- en stofvrij 
Kunnen de apparaten in jouw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand in je woning te voorkomen.

Schoon, stof- en watervrij 
Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Die warmte moet weg kunnen. Lukt dat niet, door bijvoorbeeld opgehoopt stof, dan kan brand ontstaan. Na elke droogbeurt zit er stof in het filter. Houd het filter en de luchtafvoerslang van het apparaat stofvrij. Hierdoor kan de ventilator zijn werk doen en wordt oververhitting voorkomen. Andere apparaten die je stof- en watervrij moet houden zijn magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters, oude beeldbuistv's, stekkerdozen en haarföhns.

elektrischedeken.jpg


Liever uit dan op stand-by 
Onderdelen in een elektrisch apparaat worden heet als het apparaat aan staat. Maar ook als het apparaat op stand-by staat, blijven de onderdelen warm. De warmte kan in combinatie met stof in het toestel brand veroorzaken. Schakel je apparaten daarom uit. Daarmee bespaar je ook nog eens energie. Flatscreens, zoals LCD- en LED-toestellen, produceren veel minder warmte en trekken ook veel minder stof aan. Als je flatscreen televisie alleen in de stand-by kan, dan is de kans klein dat hierdoor een brand ontstaat.

Verstandig aansluiten 
Gebruik je een kabelhaspel tijdens het klussen of gourmetten, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden. Als het isolatiemateriaal smelt, kan kortsluiting en daardoor brand ontstaan. Groot stroomverbruikers, zoals elektrische frituurpannen en elektrische kacheltjes, kun je beter op een stopcontact dan op een kabelhaspel of stekkerdoos aansluiten. Zo voorkom je overbelasting, kortsluiting en de kans op brand.

"Zo'n zesduizend keer per jaar rukt de brandweer uit voor brand in een woning. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is een van de belangrijkste oorzaken van woningbrand."

  • R. Jansman R. Jansman
Wij gebruiken cookies