Brandveilig carnaval


Door eenvoudige maatregelen kun je er zelf voor zorgen dat je veilig carnaval viert. Weet je bijvoorbeeld hoe brandbaar je carnavalskleding is? Of de versiering van de praalwagen? En niet te vergeten: hoe kom je bij gevaar snel de kroeg uit?

Brandveilige carnavalskleding
De snelheid waarmee je kleding in brand vliegt en vlammen zich over de kleding verspreiden is onder andere afhankelijk van samenstelling van vezels en structuur van de stof. Goed om te weten als je je eigen outfit gaat maken. Voor meer informatie over de brandbaarheid van kleding kun je kijken op de pagina over brandveilige kleding.

Versiering
Naast je outfit is ook de carnavalsversiering een punt van aandacht. Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen branden makkelijk. Ze zijn veelal bepalend hoe snel een brand om zich heen grijpt. Het is daarom belangrijk dat versieringen moeilijk ontvlambaar zijn. Houd bij het ophangen van de versiering ook de voorschriften in de gaten. Kijk voor tips op de pagina over brandveilige versiering.

Vluchten uit de kroeg
Vier je carnaval binnen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je het beste kunt vluchten. Brand verspreidt zich namelijk razendsnel. Let bij binnenkomst in de kroeg op waar de (nood)uitgangen zijn. Zo kun je bij brand snel en veilig buiten komen.

Praalwagen

Is jouw praalwagen brandveilig? Check je wagen (benodigdheden) op de volgende punten met deze checklist van de brandweer:

"Tijdens de optocht stond onze carnavalswagen ineens in brand. We wisten niet hoe snel we weg moesten komen."

  • J. Machielsen J. Machielsen
brandveilig carnaval.da298026.jpg
Wij gebruiken cookies