Alarm: bel 112

In geval van nood

Is er iets ernstigs gebeurd zoals een brand of een verkeersongeluk, dan bel je 112. Als je 112 belt, krijg je verbinding met de alarmcentrale. Deze centrale werkt voor alle hulpdiensten. Dus niet alleen voor de brandweer, maar ook voor de ambulance en de politie. Je moet dus aangeven welke hulpdienst je nodig hebt. Je wordt dan direct doorverbonden naar de juiste hulpdienst.

Bel 112 alleen als het echt nodig is. Je wilt de alarmlijn niet onnodig bezet houden, waardoor de brandweer mogelijk te laat bij een brand of ongeval komt. Voor niet spoedeisende hulp bel je met 0900–8844, dan krijg je de politie aan de lijn. Kijk voor meer informatie op de website van 112.

Hartstilstand? Bel altijd 112!

Krijgt iemand in jouw buurt een hartstilstand? Bel dan altijd 112! Verschillende hulpverleners worden dan gealarmeerd. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de brandweer de reanimatie opstart, totdat de ambulance gearriveerd is. De hulpverlener kan gebruik maken van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit apparaat analyseert voor de hulpverlener of hij of zij moet doorgaan met reanimeren of een elektrische schok moet toedienen om het hart te ‘resetten’.

Locatie van 112-beller sneller en nauwkeuriger beschikbaar

Bel je met 112? Dan kan de meldkamer nu nog sneller de hulp naar de juiste plaats sturen.
Bel 112 Bel 112

Acuut gevaar

Is er sprake van acuut gevaar voor mens en dier, bel dan de brandweer via 112.

Voorbeelden acuut gevaar:

  • Instortingsgevaar
Meld gemeente Meld gemeente

Geen acuut gevaar

Is er geen sprake van acuut gevaar, meld het bij de gemeente wanneer het gaat om schade aan de openbare ruimte.

Voorbeelden niet acuut gevaar:

  • Omgevallen boom in de berm
Eigen handelen Eigen handelen

Geen acuut gevaar

Is er geen acuut gevaar en schade aan je woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schade kun je verhalen bij je verzekering.

Voorbeelden eigen handelen:

  • Omgevallen boom in je tuin

 

Delen