Leergang Adviseur Gevaarlijke Stoffen

(Leergang) Adviseur Gevaarlijke Stoffen

(functieniveau 11 / 0,12 fte)

Wil jij jouw brandweercollega's adviseren bij ongevallen met gevaarlijke stoffen? Ben jij in staat om onder tijdsdruk je theoretische kennis te vertalen in praktische adviezen? En kun je die adviezen overbrengen aan je collega’s, zodat zij ze begrijpen? Wil jij deze unieke kans voor meer dan 100% aangrijpen? Dan hebben we jou nodig!

Wie zijn wij?

Zorg voor veiligheid is de drijfveer van iedere medewerker van VRBZO. Onze organisatie staat midden in de samenleving. Ons werkveld is breed en we werken samen met tal van organisaties. VRBZO kenmerkt zich als deskundig, daadkrachtig, behulpzaam en is gericht op samenwerken. Zowel binnen onze organisatie als daarbuiten.

Met meer dan 1.100 collega’s – waarvan ruim 700 brandweervrijwilligers – zetten we ons in voor de veiligheid van mensen en bedrijven in onze regio. Zij inspireren ons om te zorgen voor een veilige samenleving. Dag én nacht.

Onze organisatie bestaat uit 3 sectoren: Bedrijfsvoering, Risico- en Crisisbeheersing en Incidentbestrijding. De sector Incidentbestrijding bestaat uit 3 afdelingen: Repressie, Preparatie en BPO (Beleid, Projecten en Onderzoek).

Wat ga jij bijdragen

Als AGS werk je voor de afdeling Repressie en word je ingezet bij een incident met gevaarlijke stoffen.

 • Je analyseert en beoordeelt de risico’s bij een incident met gevaarlijke stoffen, ter plaatse en op afstand. Je vertaalt de risico’s naar praktische adviezen. De adviezen gaan over veiligheid van hulpverleners, redding, bestrijding van het incident, gevolgen voor de omgeving en ontsmetting en afhandeling van het incident na stabilisatie.
 • Je draagt de adviezen over en werkt hierbij samen met betrokken partijen bij incidenten met gevaarlijke stoffen.
 • Je treedt op als Meetplanleider (MPL): je coördineert, interpreteert en analyseert de in het veld verzamelde meetgegevens. Met deze gegevens kun je inschatten hoe groot het effectgebied is en wat dat betekent voor de risico’s voor hulpverleners en de bevolking.
 • Je neemt deel aan oefeningen, trainingen, bijscholing, themadagen en overige voor de functie relevante activiteiten. Samen met de uitrukken zijn deze activiteiten opgenomen in de gemiddeld 4,32 uur per week van de aanstelling. Dit houdt in dat er weken zijn waarin je nauwelijks uren besteedt aan de AGS-functie en soms juist (veel) meer dan de 4,32 uur per week.

Wat wij vragen

 • Je bent in het bezit van het diploma AGS. Heb je dit diploma niet en wil je de leergang AGS volgen? Dat kan als je natuur- en scheikundige kennis bezit op VWO 6 niveau. Dit kun je laten zien door bijvoorbeeld:
    • Een HBO-getuigschrift of WO-diploma in een relevante richting is (bijvoorbeeld: chemische techniek, natuurkunde, biochemie, materiaalkunde of biologie).
    • Een HBO-getuigschrift in een niet relevante richting, in combinatie met VWO 6 profiel N&T (met natuur- en scheikunde).
    • Een HBO-getuigschrift in een niet relevante richting, in combinatie met meerdere jaren werkervaring in bijvoorbeeld chemische techniek, natuurkunde, biochemie, materiaalkunde of biologie.
 • Je bent in het bezit van het diploma Toezichthoudend Medewerker/deskundige Stralingsbescherming Verspreidbare Radioactieve stoffen (TMS-VRS-D).
 • Je bent in bezit van het diploma brandweerchauffeur lichte voertuigen.
 • Je weet hoe de brandweerorganisatie is opgebouwd.
 • Je kent de verschillende operationele overlegvormen en de taken van daarbij behorende functionarissen.
 • Je kent de verschillende vormen van de GRIP-structuur en de daarbij behorende processen.
 • Het certificaat ademluchtdrager is een pré.
 • Je bent analytisch en probleemoplossend.
 • Je bent flexibel, communicatief vaardig en werkt graag samen.

Wat wij bieden

We zijn een organisatie waar ‘zorg voor veiligheid’ voorop staat. Onze cultuur is informeel maar professioneel. Als je al een aanstelling hebt bij VRBZO, wordt dit een deel van de aanstelling. Als je een andere werkgever hebt, gaan we samen in overleg met je werkgever om de impact van deze functie te bespreken.

 • Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal € 2.914, - bruto per maand in schaal 10 tot maximaal € 5.067, - bruto per maand, in schaal 11 (norm 1 januari 2020 CAR-UWO) bij een 36-urige werkweek.
 • De 4,32 uur per week (0,12 fte) is een gemiddelde. Je draait mee in een beschikbaarheidspiket en tijdens je piketweek doe je werkzaamheden als AGS. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Je hebt dan gemiddeld 1x keer per 6 weken volgens een vooraf vastgesteld rooster een week dienst. Het merendeel van de uren wordt gemaakt in de week dat je piketdienst hebt.
 • Tijdens je piketdienst beschik je over een dienstvoertuig.

Wat de leergang inhoudt

Heb je nog geen diploma Toezichthoudend Medewerker/deskundige Stralingsbescherming Verspreidbare Radioactieve stoffen en/of diploma AGS? Dan ga je deze leergangen eerst volgen bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in Arnhem. Naar verwachting start de leergang AGS in week 17 van dit jaar. De leergangen worden door ons vergoed, evenals de tijd die je besteedt aan de opleidingsdagen. Je gaat een (studie)overeenkomst aan, waarin we opnemen dat je na het behalen van de leergangen en een gedegen inwerkperiode inzetbaar bent als AGS in de regio Zuidoost-Brabant.

Wil je meer informatie over de leergang AGS? Bekijk dan hier het leergangkader.

Wil je reageren?

Wij kijken uit naar jouw CV met begeleidende brief.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Frans Visser, coördinator Adviseurs Gevaarlijke Stoffen (040-2203635 of 06-52341870). Voor informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Kim Peters-de Buck, HR-adviseur (040-2203825 of 06-21384833).

Solliciteren kan tot en met dinsdag 7 april 2020 via hrm@vrbzo.nl. Uiterlijk maandag 13 april 2020 ontvang je bericht of je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De sollicitatiegesprekken worden in verband met de huidige RIVM maatregelen ten aanzien van het Corona virus op een nader te bepalen datum samen met jou ingepland.

Wat is ons wervingsbeleid?

Deze vacature staat zowel in- als extern open. Waarbij we eerst de interne kandidaten selecteren. Vinden we intern geen geschikte kandidaat? Dan selecteren we de externe kandidaten. Ook vrijwilligers van VRBZO worden uitgenodigd om te solliciteren.

Herplaatsingskandidaten binnen VRBZO hebben voorrang wanneer we deze vacature invullen. Ook andere medewerkers worden uitgenodigd om te solliciteren, waarmee de mobiliteit wordt vergroot: voor herplaatsingskandidaten ontstaan nieuwe opties, waardoor het eindresultaat voor meerdere mensen iets kan betekenen.

Voor indiensttreding wordt er een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gevraagd.

Eindhoven-centrum
Deken van Somerenstraat 2
5611 KX Eindhoven
040-2203203

Delen