Brandweervrijwilliger (post Aarle-Rixtel en Beek & Donk)

De vrijwillige brandweer in Zuidoost-Brabant is een team enthousiaste vrijwilligers. Mannen en vrouwen met een diverse achtergrond: van huisvrouw tot monteur, van ambtenaar tot zelfstandig ondernemer. Vanuit 36 kazernes dragen zij bij aan de brandweerzorg voor de inwoners en ondernemers uit Zuidoost-Brabant. Als vrijwilliger ben je namelijk onderdeel van het korps Brandweer Brabant-Zuidoost, verantwoordelijk voor de brandweerzorg in 21 gemeenten.
 
Kerntaken zijn blussen, assistentie bij ongelukken in het verkeer, storm- en waterschade, incidenten met gevaarlijke stoffen, redden van dieren in nood en het geven van voorlichting over brandveiligheid.
 
Het werk van een vrijwilliger is zeker niet vrijblijvend. Je begeeft je in omstandigheden die niet alledaags zijn. Je werkt intensief mee aan de veiligheid van je leefomgeving en biedt een helpende hand aan mens en dier. Iedere oproep is weer spannend, je weet nooit wat je zult aantreffen.

Wie zoeken we?
• Gezonde mannen en vrouwen vanaf 18 jaar.
• Je woont en/of werkt in Aarle-Rixtel of Beek en Donk (± 70% van je tijd in Aarle-Rixtel of Beek en Donk aanwezig) en kunt snel op de kazerne zijn.
• Je bent flexibel; je kunt namelijk op onverwachte momenten opgeroepen worden.
• Je bent sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld.
• Verstandige mensen met doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.
• Je staat open voor een vak dat veel meer is dan blussen alleen.

Interesse gewekt? 6 stappen om brandweerman/-vrouw te worden:
STAP 1. Bespreek je plan met het thuisfront, met je partner en werkgever. Hun steun heb je absoluut nodig.

STAP 2. Neem contact op met de contactpersoon van jouw post (zie hieronder).
 
STAP 3. Meestal organiseert een post een workshop of een avondje proefdraaien. Meld je daarvoor aan!
 
STAP 4. De opleiding. De opleiding bestaat onder andere uit: blus- en verkenningstechnieken, eerste hulp verlenen, herkennen van gevaren, werken met modern gereedschap en de laatste communicatietechnieken. De door de brandweer aangeboden opleiding wordt afgesloten met een erkend Rijksexamen.
 
STAP 5. Na de opleiding houd je je kennis en vaardigheden op peil. Alle posten oefenen eenmaal per week in de avond.
 
STAP 6. Je eerste salaris van de brandweer. Als vrijwilliger krijg je een vergoeding. Deze bestaat o.a. uit een algemene jaarvergoeding en een uurvergoeding voor de tijden die je oefent, wordt opgeleid en uitrukt.

Meer weten over het werk?
Bekijk de pagina ‘Word vrijwilliger’.

Contactpersoon
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ronald Iding, Operationeel Manager posten Aarle-Rixtel en Beek en Donk: 0652672418 of ronaldiding@vrbzo.nl.

Aarle-Rixtel
De Duivenakker 72
5735 JB Aarle-Rixtel
040-2203203

Tijd

Vrijwilliger zijn bij een brandweerkorps is leuk, leerzaam en interessant. Je hebt je wekelijkse oefenavond en in de eerste twee jaren je opleidingsavond. Soms heb je nog extra trainingen, bijvoorbeeld oefendagen in een opleidingscentrum waar praktijksituaties nagebootst worden. Hier word je dan getraind in een realistische omgeving. Tot slot wordt van je verwacht dat je naar de kazerne komt als er een melding is. Per korps en per regio zijn hier afspraken over. Zo zijn er korpsen waar je piketdienst hebt en bij een melding naar de kazerne moet komen. Bij andere korpsen zijn hier geen vaste afspraken over en kom je bij een melding naar de kazerne als je kunt.

Delen