Schuim standaard blusmiddel voor Brandweer Brabant-Zuidoost

  • Eindhoven
  • 09 januari 2018

Met de keuze van de nieuwe regionale blusvoertuigen voor 26 brandweerposten in de regio Zuidoost-Brabant heeft Brandweer Brabant-Zuidoost ook de keuze gemaakt voor een nieuw standaard blusmiddel; Drukluchtschuim (DLS).

Het gaat om een blussysteem waarbij water en schuimvormend middel bij elkaar komen. Door middel van een compressor wordt lucht aan dit mengsel toegevoegd. Hierdoor kunnen enorme hoeveelheden schuim worden geproduceerd. Blussen met schuim komt natuurlijk vaker voor, maar nieuw is dat dit systeem standaard gebruiksklaar op het voertuig zit en geschikt is voor meerdere typen branden dan alleen vloeistofbranden.

DLS in de praktijk

Als de brandweer langs is geweest om met DLS een brand te blussen, blijft dat niet onopgemerkt. Een wit deken van schuim blijft achter op de brandhaard. Dit schuim is onschadelijk voor mens, dier en de natuur. Het is biologisch afbreekbaar en tast bijvoorbeeld de lak van auto’s niet aan. Het duurt wel een paar uur voordat het schuim is verdwenen.

Voordelen van DLS

Het systeem biedt o.a. de volgende voordelen:

  • met dezelfde hoeveelheid water in een tank kunnen we langer blussen, voordeel op plaatsen waar watervoorziening een probleem is;
  • de blussende werking is beter, waardoor een brand sneller onder controle is;
  • DLS kent een bredere toepassing dan water, dus o.a. ook voor bepaalde elektriciteitsbranden en metaalbranden;
  • minder nevenschade.

Delen