“Waar moesten we heen als er brand was? Ik sliep niet zo goed.”

Ik ben Tigo (5,5 jaar). Ik woon bij papa, mama en mijn broer Kaj (10 jaar). Ook hebben we een hond. De beste vriendjes van Kaj en mij wonen naast ons. Dat is fijn, zo dichtbij. Nu wonen we tijdelijk op een camping totdat ons huis weer mooi is.

Een paar weken terug sliep Kaj bij mij op de kamer. Dit deden we wel vaker. Ik vind dat gezellig. We kletsten samen…
Het eerste wat ik me daarna herinnerde, was dat ik en Kaj bij onze vriendjes beneden op de bank zaten. Het was koud, we hadden alleen een onderbroek aan en zaten onder een dekentje. De buurvrouw zat bij ons. Ze was heel lief. Er was brand in ons huis.

Enge draadjes

Er kwam een brandweerman binnen. Hij kwam naar Kaj en mij. We kregen allebei een bruine beer. De brandweerman vertelde dat het een zorgbeer is. Deze kan je troosten als er iets vervelends is gebeurd. Er kwamen nog 1 of 2 brandweermannen binnen. Een brandweerman bracht Kaj en mij naar een ambulance.

In de ambulance zat mama. Ik was heel erg bang. Er zaten slangetjes aan mama vast, die waren eng. De meneer in de ambulance gaf mama wat kleren. Deze kleren waren allemaal van Kaj. Ik kreeg daarom een shirt van Kaj aan. De broek was te groot. Kaj mocht voorin de ambulance, naast de meneer. Een mevrouw in de ambulance bleef bij mij en bij mama.

Waar is papa?

Met de ambulance reden we naar het ziekenhuis. Bij mij en Kaj werd in onze keel gekeken. Kaj kreeg een prik.
Eindelijk kwam papa.... Mama moest nog in het ziekenhuis blijven. Dat vond ik niet leuk, ik was nog wel een beetje bang.

Het huis was stuk

Ik, Kaj en papa gingen naar een hotel. Hier gingen we slapen. Thuis kon dat niet, omdat het huis stuk was.
Slapen was een beetje eng en spannend, de tiende verdieping was heel hoog. Waar moesten we heen als er brand was? Ik sliep niet zo goed. Nu heb ik ook nog vaak nachtmerries.

De beleving van Ilse

Ik zit op de bank. Onze hond Boots ligt in haar mand te slapen. Ik hoor getik. En nog een keer. Wat is dat toch? Boots slaapt. Misschien tikken haar nagels tegen de mand? Ineens lijkt het of er vuurwerk naar binnen wordt gegooid en hoor ik een knal. Ik zie een enorme steekvlam de kamer in komen. Ik schrik. De gordijnen vatten vlam.

Het verhaal van Bart

Op 15 juli werd ik rond 23:45 uur gebeld op mijn werk door een onbekend nummer. Dat vond ik raar, op zo’n tijdstip. Ik nam de telefoon toch maar op. Het bleek Ilse te zijn. Helemaal overstuur probeerde ze mij duidelijk te maken dat er brand was bij ons thuis.

Kaj vertelt

Ik sliep. Ineens werden we wakker gemaakt en moesten we van mama meteen naar het dakterras. Toen we buiten waren, liep ik gewoon weer naar binnen. Ik weet niet waarom, ik sliep denk ik nog. Even later zat ik bij de buren binnen op de bank. Toen kreeg ik pas mee wat er allemaal gebeurde. 

Delen