Toen ik de straat inreed, kwam ik de hoogwerker van de brandweer tegen. Op dat moment kreeg ik pas echt de kriebels.”

Op 15 juli werd ik rond 23:45 uur gebeld op mijn werk door een onbekend nummer. Dat vond ik raar, op zo’n tijdstip. Ik nam de telefoon toch maar op. Het bleek Ilse te zijn.

Helemaal overstuur probeerde ze mij duidelijk te maken dat er brand was bij ons thuis. Ik heb meteen alles waar ik mee bezig was laten vallen en ben direct vanuit Breda naar huis gereden.
Onderweg belde gelukkig de buurman op dat ik rustig aan kon doen. Ilse en de kinderen waren met de ambulance op weg naar het ziekenhuis.
Toen ik de straat inreed, kwam ik de hoogwerker van de brandweer tegen. Op dat moment kreeg ik pas echt de kriebels.

Verzekeringspapieren

Eenmaal thuis was het behoorlijk druk op straat met politie, brandweer en buurtbewoners. De brandweer liep na of er niets meer smeulde in huis. Ook was er iemand van Stichting Salvage, die vroeg of ik de verzekeringspapieren kon pakken. Met hem moest ik mee ons huis in. Ik zag wat een ravage het was. Beetje raar dat iemand je dan vraagt om de verzekeringspapieren. Alles was zwart en nat van het blussen. Moet ik daar papieren in gaan zoeken?

Zwart van het roet

Rond 3:00 uur was ik eindelijk in het ziekenhuis aangekomen. Ik zag Ilse nog op bed aan de zuurstof liggen, helemaal zwart van het roet. Kaj en Tigo waren daar ook. Zij hadden een paar testen gehad en die uitslagen waren goed. Ilse moest in het ziekenhuis blijven, omdat ze te veel rook had ingeademd.

Ik ben met de kinderen naar het hotel gegaan (geregeld door Stichting Salvage). Daar aangekomen kregen we een kamer op de tiende verdieping. We vonden de tiende etage na een brand helemaal niet prettig. Maar helaas, er was verder geen plaats.

Onderdak in België

De volgende dag mocht Ilse naar huis. We zijn we naar onze stacaravan gegaan in België. Gelukkig hadden we deze: een eigen vertrouwde plek met wat spulletjes en kleding. Vanuit België gingen we iedere keer op en neer naar het huis om dingen te regelen, bijvoorbeeld met de verzekering. Dat had helaas een hele lange nasleep…

Driekwart jaar later kunnen we de ellende eindelijk afsluiten.

TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
  • in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, ...) 

De beleving van Ilse

Ik zit op de bank. Onze hond Boots ligt in haar mand te slapen. Ik hoor getik. En nog een keer. Wat is dat toch? Boots slaapt. Misschien tikken haar nagels tegen de mand? Ineens lijkt het of er vuurwerk naar binnen wordt gegooid en hoor ik een knal. Ik zie een enorme steekvlam de kamer in komen. Ik schrik. De gordijnen vatten vlam.

Kaj vertelt

Ik sliep. Ineens werden we wakker gemaakt en moesten we van mama meteen naar het dakterras. Toen we buiten waren, liep ik gewoon weer naar binnen. Ik weet niet waarom, ik sliep denk ik nog. Even later zat ik bij de buren binnen op de bank. Toen kreeg ik pas mee wat er allemaal gebeurde. 

Herinneringen van Tigo

Ik ben Tigo (5,5 jaar). Ik woon bij papa, mama en mijn broer Kaj (10 jaar). Ook hebben we een hond. De beste vriendjes van Kaj en mij wonen naast ons. Dat is fijn, zo dichtbij. Nu wonen we tijdelijk op een camping totdat ons huis weer mooi is na de brand...

Delen