Posten Eindhoven en Helmond erg tevreden met nieuwe TS

  • Eindhoven
  • 05 juni 2020

In februari nam Petra de Kam, directeur van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, de sleutels in ontvangst van het eerste nieuwe brandweervoertuig voor de posten Eindhoven en Helmond. Inmiddels zijn alle voertuigen geleverd en worden ze ingezet bij uitrukken.

Scania in de DAF-stad

Een veelgehoorde opmerking: ‘Scania in de DAF-stad?!’ Projectleider Jos van der Mierden geeft aan dat die keuze niet aan hen is: “Bij een functionele aanbesteding stellen eindgebruikers alleen de eisen. Specifieke en technische details worden overgelaten aan de opbouwer. Dat geldt ook voor het merk van het voertuig. Het ontwerp van Kenbri voldeed het beste aan onze eisen en dat was op basis van een bladgeveerde Scania P280 bakwagen met een CP28L crewcab erop.”

TS4-concept

In Eindhoven en Helmond rukt de brandweer uit volgens het TS4-concept. Dit wil zeggen dat ze standaard uitrukken met 4 personen in een blusvoertuig in plaats van met de gebruikelijke 6 personen. De inrichting van de TS is hierop aangepast. Essentieel voor een TS4-bezetting is hoe de haspels boven de pomp zijn gepositioneerd. Vanuit de achterzijde kunnen de straalpijpvoerders beide stralen gemakkelijk aanvoeren. Eén haspel drukluchtschuim en één haspel hoge druk maken nieuwe en standaard blusmiddelen weer effectief inzetbaar. De voertuigen zijn compacter en wendbaarder dan een gebruikelijke TS en hebben een kleinere watertank. De nieuwe TS is makkelijker in te zetten in verstedelijkt gebied, precies waar de posten naar op zoek waren.

Enthousiast

Inmiddels zijn de vier voertuigen geleverd en is de gehele parate dienst van de betreffende posten opgeleid om uit te mogen rukken met de TS4. De parate dienst op post TU/e is enthousiast: “Een machtig voertuig met een hoogwaardig interieur. Het ligt stevig op de weg en is erg snel, al krijg je die indruk niet doordat hij laag in toeren blijft.” Van der Mierden: “De voertuigen hebben inmiddels een O beurt gehad. Kenbri heeft daarbij de laatste puntjes op de i gezet.” De projectgroep is tevreden over de samenwerking met Kenbri: “Zij hebben goed naar ons geluisterd en wij naar hen.” De opbouwer staat volledig achter het TS4-concept en gaat deze voertuiginrichting als standaard op de markt brengen.

Fotograaf: Pim Stals

Delen