Nieuw voertuig voor brandweerposten in Eindhoven en Helmond

  • Eindhoven
  • 20 februari 2020

Vrijdag 14 februari nam Petra de Kam, directeur Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost op brandweerpost Woensel in Eindhoven, de sleutels in ontvangst van de eerste van 4 nieuwe brandweervoertuigen.

De voertuigen zijn besteld voor de posten Eindhoven Centrum, Woensel, de TU/e en Helmond. Bijzonder bij de aanbesteding was dat de commissie die de voertuigen samenstelde uit voornamelijk gebruikers bestond. Zij kregen de verantwoordelijkheid om aan te schaffen wat ze dachten nodig te hebben. Niet minder en ook zeker niet meer.

Bijzondere voertuigen

In Eindhoven en Helmond rukt de brandweer uit volgens het TS4-concept. Dit wil zeggen dat ze standaard uitrukken met 4 personen in een blusvoertuig, in plaats van de gebruikelijke 6. Dit heeft niet alleen consequenties voor inzet en procedures, maar ook voor de inrichting van het voertuig. De nieuwe voertuigen, die de komende tijd in Eindhoven en Helmond worden geleverd, zijn speciaal ingericht om het TS4-concept te ondersteunen. Dat betekent o.a. dat de cabine anders is ingericht en de stralen achterin zijn gepositioneerd in de pompruimte. Daarnaast zijn de voertuigen compacter en hebben ze een kleinere watertank, zodat we ze makkelijker kunnen inzetten in verstedelijkt gebied.

               

Na de oplevering wordt dit eerste voertuig helemaal klaargemaakt voor de uitruk. De leden die namens de parate dienst in de commissie zitten, worden eerst getraind. Zij gaan vervolgens uit iedere ploeg iemand opleiden, die de eigen ploeg kan trainen. Elke post krijgt het voertuig een week om te testen en te trainen. Voordat het voertuig daadwerkelijk ingezet kan worden, moet het eerst nog terug naar de leverancier voor een nulbeurt. Daarna kan het eerste voertuig waarschijnlijk eind maart ingezet worden op post Centrum.

Delen