Altijd groen licht

  • Helmond
  • 03 juni 2019

Deze week vindt het ITS European Congress plaats. Tot en met donderdag 6 juni worden in zowel Eindhoven als Helmond nieuwe technologieën gepresenteerd op het gebied van smart mobility en de digitalisering van transport. Één van die technologieën is de slimme innovatie van Dynniq en KPN: 'GreenFlow for BlueLights' voor altijd groen licht voor nood- en hulpdiensten. Brandweer Brabant-Zuidoost reed meerdere demo's om deze innovatie te demonstreren aan aanwezigen en de pers. 

Minder verkeersongelukken voorrangsvoertuigen
Van 2016 tot en met 2017 waren er 55 ambulances, 63 politievoertuigen en 27 brandweervoertuigen betrokken bij verkeersongevallen. Om die aantallen omlaag te krijgen, ontwikkelden Dynniq en KPN technologie waarmee nood- en hulpvoertuigen die blauw zwaailicht voeren kunnen communiceren met verkeerslichten op de route. Op verzoek kunnen deze voertuigen prioriteit krijgen, zodat ze ongehinderd een kruispunt kunnen passeren. Het ultieme doel: het verlagen van het aantal verkeersongelukken met voorrangsvoertuigen (o.a. nood- en hulpdiensten) en snellere en veiligere ritten naar de plaats van bestemming.

Demo's door Brandweer Brabant-Zuidoost
Vandaag, maandag 3 juni, werd een pilot gestart door opdrachtgevers provincie Noord-Brabant en de gemeente Helmond, samen met technologiepartners Dynniq en KPN. Met een gezamenlijke druk op de knop krijgen nood- en hulpdiensten de komende periode prioriteit op kruispunten binnen de gemeente Helmond. De pilot maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Talking Traffic. Om te demonstreren hoe de techniek in het voordeel van de nood- en hulpdiensten werkt, reed Brandweer Brabant-Zuidoost meerdere demoritten met onder andere de burgemeesters van Eindhoven en Helmond.

 

Delen