Brabant Robot Challenge: drone voor bestrijden en preventie van brand

  • Eindhoven
  • 08 juni 2018

Voor de Brabant Robot Challenge hebben studenten van Avans en Tilburg University wekenlang hard gewerkt aan een brandweerdrone in opdracht van de Brandweer Brabant-Zuidoost en Blue Jay. Met deze technologie moet de hulpdienst meer kunnen zien en meten. “Drones zijn slimmer dan rookmelders en detecteren veel sneller”, licht student Liza Boormans het product toe.

Blue Jay Eindhoven is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dat samenwerkt aan een innovatie, namelijk: een indoor, autonome en interactieve drone die in de toekomst kan worden ingezet in de gezondheidszorg. Brandweer Brabant-Zuidoost werkt al langer samen met Blue Jay aan de mogelijkheid om de Blue Jay-drone ook in te zetten bij de preventie en het bestrijden van brand. Hierdoor kwamen ze op het idee om deze case aan te leveren voor studenten van de Brabant Robot Challenge 2018.

Drone voor bestrijden en preventie van brand
Een volledig vrouwelijke techstudenten team ging half maar aan de slag met de vraag: Op welke manier kan een domestic drone worden ingezet om de brandveiligheid van ouderen te verbeteren? Voor hun onderzoek hebben de studenten interviews gehouden met ouderen en brandweerlieden. Daarnaast hebben ze ook de bevindingen van verschillende onderzoeken gebundeld, waaronder het onderzoeken naar brandveiligheid en vergrijzing van het IFV.

Techstudententeam

En als het aan de studenten ligt kan de Blue Jay-drone, zeker worden ingezet bij brand en het voorkomen daarvan. De oplossing is een mix van traditie en futurisme. De studenten erkennen dat brandweerlieden onvervangbaar zijn, maar pleiten ervoor dat de brandweer meer met technische snufjes gaat werken. “Dankzij de Blue Jay-drone kan brand sneller opgemerkt worden door bewoners. Tegelijkertijd helpt onze drone brandweermannen bij het inschatten van de precieze locatie en weet de drone hoe groot de brand is”, vertelt Liza. De drone van Blue Jay kan in de toekomst autonoom info verzamelen voor de brandweer in een brandend huis met veel rook.

De studenten hebben de Brabant Robot Challenge 2018 helaas niet gewonnen. Maar het onderzoek van het studententeam is door Blue Jay en Brabant-Zuidoost enthousiast ontvangen: “Mooi om te zien hoe enthousiast deze jonge mensen meedenken hoe nieuwe technologische ontwikkelingen bij kunnen dragen aan de (brand)veiligheid van kwetsbare mensen. Dit onderzoek helpt ons bij de verdere ontwikkeling van de toekomstige brandweerdrone." - Paul van Dooren, adviseur repressie en innovatie bij Brandweer Brabant-Zuidoost. 

Meer weten?

Wil je meer weten over het onderzoek? Of het volledige rapport ontvangen? Neem contact op met Paul van Dooren via paulvandooren@vrbzo.nl

Delen