Oefening woningbrand in Middelbeers, 16 januari

  • Margrietstraat Middelbeers
  • 03 januari 2017

Hoe kun je brand in je woning voorkomen? En wat als er toch brand uitbreekt? Hierover gaat de brandweer graag met je in gesprek.

Brandweer Brabant-Zuidoost oefent op maandag 16 januari om 20.00 uur een woningbrand. Buurtbewoners zijn welkom om bij deze oefening in de wijk aanwezig te zijn. Brandweerpost De Beerzen verzorgt de oefening en geeft een toelichting. Zo vragen we aandacht voor brandveiligheid in en rondom huis. Het adres van de oefening is Margrietstraat 24 in Middelbeers.

Buurtbewoners welkom

Buurtbewoners zijn van harte welkom. De brandweer simuleert een woningbrand en laat zien hoe de brandweer werkt. En laat tevens zien wat de brandweer niet kan doen en waar de bewoners zelf aan zet zijn. Bijvoorbeeld in het brandveiliger maken van de woning en -mocht er toch brand uitbreken- het beperken van de gevolgen hiervan.Mochten buurtbewoners zelf vragen hebben, dan kunnen ze deze stellen aan de aanwezige brandweermensen.

Geen echte rook

Bij een echte woningbrand vragen de hulpdiensten je vooral niet te komen kijken. Zo voorkom je dat je de ongezonde rook inademt en je loopt de hulpverleners niet in de weg. We begrijpen dat het wel interessant is om te zien wat de brandweer doet. Daarom nodigen we je uit voor deze oefening, waarbij geen echte rook vrijkomt.  Je kunt tijdens de oefening bij ons terecht met vragen over een brandveilige woonomgeving.

Het is belangrijk dat je veilig woont in je eigen huis. Brandpreventie hoort daar ook bij."

L. Staal
TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
  • in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, ...) 

Delen