Blusvoertuigen te hoog voor 5 kazernes: een bewuste keuze

  • Zuidoost-Brabant
  • 13 juli 2017

In de papieren versie van het Eindhovens Dagblad van 13 juli is een bericht verschenen waarin de indruk wordt gewekt dat we bij de aanschaf van 26 exemplaren van ons nieuwe blusvoertuig verrast werden door het feit dat het voertuig te hoog is om in 5 van onze kazernes te passen. Het is inderdaad zo dat er aanpassingen aan de kazernes in Gemert, Bakel, Hapert, Beek en Donk en Middelbeers nodig zijn om het voertuig binnen te kunnen parkeren. Maar verrast waren we daar zeker niet door. Sterker nog, de hoogte van ons voertuig was een bewuste keuze, en ook de oplossing is van tevoren doordacht.

1. Deze hoogte van onze nieuwe blusvoertuigen is nodig voor optimale natuurbrandbestrijding

In onze regio vind je veel natuurgebieden, en brandbestrijding in die gebieden is daardoor een belangrijke taak. Voor een goede toegang tot dit soort gebieden, is een 4x4-aandrijving op onze nieuwe voertuigen onmisbaar. Deze aandrijving betekent automatisch dat het voertuig hoger op z’n wielen komt te staan. Verder hebben we op onze nieuwe voertuigen meer bepakking dan op onze huidige (bijvoorbeeld allerlei materialen waardoor we hygiënischer kunnen werken). Die bepakking vraagt ook om meer ruimte en dus een hoger voertuig.

2. Het aanpassen van de hoogte van 5 kazernes is een goedkopere oplossing dan het apart laten ontwerpen van 5 lagere blusvoertuigen

Een oplossing zou zijn om 5 lagere blusvoertuigen te laten ontwerpen. Nadeel zou zijn dat die dan minder geschikt zijn voor natuurbrandbestrijding, maar gevoelsmatig is het misschien een goedkopere oplossing dan een kleine verbouwing van de kazernes. Het apart laten ontwerpen van zo’n voertuig kost echter méér geld, want we moeten zo’n ontwerp afzonderlijk aanbesteden. Ook de fabrikant van de voertuigen maakt logischerwijs veel meer kosten dan wanneer hij 26 exact dezelfde voertuigen kan produceren.

3. Uniforme blusvoertuigen zorgen ervoor dat iedereen in de regio op dezelfde manier wordt getraind in het gebruik, en dat de voertuigen ook tussen posten onderling uitgewisseld kunnen worden.

We vinden het belangrijk dat onze blusvoertuigen en bepakkingen zoveel mogelijk hetzelfde zijn. Iedereen werkt dan namelijk met hetzelfde voertuig, wordt op dezelfde manier getraind en weet precies waar hij de benodigde gereedschappen kan vinden. Het blusvoertuig kan dan bovendien probleemloos van post wisselen, als een auto van een andere kazerne bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt krijgt.

Schoon werken

Het was hard werken. Vooral bij deze zomerse temperaturen plus de bijkomende hitte van het vuur. Maar de binnenbrand is geblust. Opluchting alom. De ademmaskers gaan af. Er wordt nog wat nagepraat over de inzet. De slangen worden opgerold en de brandweercollega’s stappen weer de wagen in. Of toch niet?

Delen