Belang van een rookmelder en andere tips bij de oefening van een woningbrand

  • Middelbeers
  • 17 januari 2017

De oefening startte om 20.15 uur, toen de ’bewoner’ naar buiten kwam gerend. In zijn woning was brand ontstaan en hij belde 112. Over de speakers klonk het gesprek tussen de beller en de meldkamer. Het gesprek werd afgesloten met de mededeling van posthoofd John Klaassen dat we nu 3 minuten moesten wachten. Dat is de opkomsttijd van de brandweervrijwilligers van Middelbeers ongeveer. Aan het geroezemoes te horen moest dit uitgelegd worden: een brandweervrijwilliger moet van zijn werk komen of hij of zij ligt thuis in bed te slapen. De tijd die nodig is om op de kazerne te komen plus de tijd dat het brandweervoertuig onderweg is, ben je als bewoner op jezelf aangewezen. Het is dus belangrijk dat je weet wat je moet doen!

Informatie verzamelen

Na ongeveer 3 minuten meldde de tankautospuit (TS) zich in en startte de bevelvoerder met de uitvraag van de meldkamer: Waar is het? Wat voor woning betreft het? Zijn er slachtoffers? Waar is de waterwinning? De bevelvoerder kreeg te horen dat de persoon die de melding had gedaan, niet meer te bereiken was. Mogelijk was hij weer naar binnen gegaan om zijn bezittingen te redden. Hierop werd opgeschaald naar middelbrand.

Belangrijkste tip: plaats rookmelders

Toen de TS ter plaatse kwam, werden de manschappen ingezet om de vermiste bewoner te zoeken en te redden. Ook boven voor het raam was een slachtoffer te zien. Hij riep dat de hele gang vol met rook stond en hij niet meer naar beneden kon. Het posthoofd legde uit dat de bewoner geen rookmelder had geplaatst, hierdoor raakte hij opgesloten door de rook en het vuur. We waren aangekomen bij de belangrijkste tip van de avond: plaats rookmelders die je tijdig waarschuwen, waardoor je langer de tijd hebt om te vluchten.

Ook belangrijk: hinder de brandweer niet

Beide slachtoffers werden gered. Vervolgens werd gestart met het blussen van de brand. De pompbediende kreeg de opdracht om de waterwinning te organiseren. Maar hij kwam terug met het bericht dat er een auto precies boven op de putdeksel, die toegang moest geven tot de brandkraan, geparkeerd stond. Een ’omstander’ reageerde met schaamrood op de kaken: het was zijn auto. Nog een goede tip: kijk uit waar je je auto parkeert. Het vuur kon alsnog worden gedoofd en de brandweer ging verder met ventileren. Het sein brandmeester werd gegeven: de brandweer had het vuur onder controle.

Een geslaagde oefening

In totaal waren er ongeveer 40 buurtbewoners komen kijken. Na de oefening waren zij nog zeer geïnteresseerd in het brandweerwerk, het voertuig, de kleding en uitrusting. Er werden vragen gesteld over het stoken van een houtkachel, het vegen van de schoorsteen en het plaatsen van rookmelders. De aanwezige brandweermensen konden de nodige brandveiligheidstips geven. En de folders met deze tips mochten mee naar huis genomen worden. Om 21.15 stapten alle brandweermensen weer in om te terug te gaan naar de kazerne.

 

 

TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
  • in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, ...) 

Voorbereid op brand?

Bekijk hier hoe je een vluchtplan maakt en oefen het plan met al je huisgenoten.

Delen