Vacature Specialist Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen

Het team Preparatie van de sector Brandweerzorg zoekt een:

 

                Specialist Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen 

                       (36 uur per week, standplaats Rosmalen)

 

Ben jij die enthousiaste teamspeler en specialist met affiniteit voor de bestrijding van incidenten met gevaarlijke stoffen (IBGS)? Dan zoeken we jou!

De organisatie

Veiligheidsregio Brabant-Noord bestaat uit vier sectoren: Brandweerzorg en Risicobeheersing (samen vormen zij de brandweer), Crisisbeheersing en Rampenbestrijding (waaronder Bevolkingszorg) en Bedrijfsvoering. Deze vier sectoren werken samen met gemeenten en andere netwerkpartners aan het verhogen van de (fysieke) veiligheid in de regio Brabant-Noord. Binnen de organisatie gelden de kernwaarden “betrokken, betrouwbaar, deskundig en paraat”. De sector Brandweerzorg is een sector met korte lijnen. We kennen een platte organisatie inrichting en de basishouding is er een van gelijkwaardigheid. Binnen de sector brandweerzorg, waar ook deze vacature een onderdeel van is, spreken we elkaar aan en zeggen we waar het op staat. Afspraak is afspraak.

 

Het team Preparatie

Het nieuwe team Preparatie is binnen de sector Brandweerzorg dé spin in het web op het gebied van visie, beleid, procedures en informatiemanagement binnen de brandweer. De missie van dit team is daarom ook ‘met elan richting geven’. Bij dit team komen veel in- en externe lijnen samen en wordt het collectieve geheugen van de brandweer opgebouwd en beheerd. Verder worden veel veranderingen binnen Brandweerzorg vanuit Preparatie (be)geleid. Naast de ontwikkelingen binnen Brandweerzorg komen ook ontwikkelingen van buiten de sector hier centraal bij elkaar en worden vanuit dit team relaties onderhouden met diverse in- en externe partners. Hiervoor werkt het team samen met de andere teams binnen de brandweer, maar ook met partners binnen en buiten de veiligheidsregio.

Het team is nog volop in ontwikkeling. Momenteel bestaat het team uit 12 vaste medewerkers en ook de operationele brandweerleiding wordt vanuit het team gecoördineerd.

In de loop van dit jaar wordt de teamformatie verder uitgebreid, waar deze vacature een onderdeel van is.

Hoe ziet je functie eruit?

Binnen Brandweer Brabant-Noord (BBN) is onlangs de visie IBGS vastgesteld en wordt de laatste hand gelegd aan het betreffende beleidsplan.

Als themahouder IBGS draag je zorg voor de implementatie van dit beleidsplan in de breedste zin van het woord. Deze klus zal met name het komende jaar het grootste deel van je tijd in beslag nemen. Concreet bestaat het werk uit het praktisch vertalen van het beleidsplan naar diverse plannen, procedures en inzettactieken en de juiste borging hiervan. Maar bijvoorbeeld ook dat in overleg met andere vakafdelingen het gewenste benodigde materiaal of materieel wordt aangeschaft en dat onze repressieve collega’s hiermee getraind en bekend raken. Hierin heb je rol van kartrekker, maar je denkt uiteraard ook inhoudelijk mee.

Daarnaast ben je namens de sector Brandweerzorg als themahouder IBGS dé specialist en hét eerste aanspreekpunt op dit vakgebied. Vanuit deze rol geef je gevraagd en ongevraagd advies over diverse relevante vraagstukken en sluit je aan bij overleggen. Hierbij draag je het beleid van Brandweer Brabant-Noord uit, maar verzamel je ook input op basis waarvan wij ons huidige beleid kunnen doorontwikkelen. Daarnaast ben je het regionale aanspreekpunt voor onze IBGS-eenheden, zoals de specialistische IBGS-eenheid, de basisontsmettingseenheid, de brandweerverkenningseenheden maar ook ons piket van adviseurs gevaarlijke stoffen.

Als themahouder IBGS heb je dus een breed en uitdagend takenpakket voor wat betreft een van de thema’s die spelen binnen het team. Maar in het team zetten we samen de schouders eronder en helpen en leren we (van) elkaar. Dus als de situatie hierom vraagt kun je binnen het team als specialist ook op andere onderwerpen of thema’s worden ingezet.

Wat verwachten we van jou?

Omdat het thema IBGS volop in ontwikkeling is heb je de unieke kans en uitdaging om zelf dit thema verder mee vorm te geven. We verwachten daarom vooral:

 • Dat je minimaal in het bezit bent van een afgeronde Hbo-opleiding in een chemische richting, zoals Milieukunde, Chemie, Procestechnologie of Hoger laboratoriumonderwijs.
 • Dat je affiniteit en ervaring hebt met de werkzaamheden van de brandweer op IBGS-gebied;
 • Dat je eigenaarschap en ondernemerschap toont om de nieuwe visie op het gebied van IBGS te implementeren en verder door te ontwikkelen;
 • Dat je beleidsmatig voldoende onderlegd bent.
 • Het reeds opgeleid zijn of de bereidheid hebben om opgeleid te worden tot een piketfunctie op dit gebied is een pré.

Daarnaast ben jij:

 • Analytisch, maar ook pragmatisch;
 • Een collega die een balans weet te vinden tussen sturen op inhoud en sturen op proces. In- en uitzoomen gaat je dan ook gemakkelijk af;
 • Enthousiast en gemotiveerd om het nieuwe team verder mee door te ontwikkelen;
 • Nieuwsgierig, creatief en ondernemend;
 • Flexibel ingesteld en taakvolwassen;
 • Van nature klantgericht en positief (kritisch) ingesteld zodat je toekomstige veranderingen weet aan te jagen en te ondersteunen;
 • Communicatief, sociaalvaardig en empathisch;
 • Een stevige gesprekspartner voor andere teams, sectoren of externe partijen;
 • Omgevingssensitief; je hebt kennis van en weet verschillende behoeften, belangen en partijen met elkaar te verbinden.

Wat bieden we jou?

 • De functie is gewaardeerd in functieschaal 10, met een salaris tussen de €2.973,- en €4.494,- bruto per maand (peildatum 1 oktober 2020) bij een werkverband van 36 uur per week;
 • Aan de functie is het functieprofiel Specialist 4C gekoppeld;
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een vrij besteedbaar budget (IKB): 17,05% van je salaris, dat je kunt benutten voor extra inkomen, verlofuren of opleidingskosten;
 • Een goede pensioenregeling en deelname aan een collectieve zorgverzekering;
 • Ruime opleidingsmogelijkheden, aandacht voor kennisdeling en de optie om opleidingen te volgen;
 • Mits het past binnen de werkzaamheden de mogelijkheid om uren en werklocatie flexibel in te delen.

 

Procedure:

Inhoudelijke vragen over deze functie kun je stellen aan Frank van Krieken, teamleider Preparatie, via telefoonnummer 06 - 11 56 32 50.

Meer informatie over de procedure en arbeidsvoorwaardelijke aspecten kun je inwinnen bij Bram Willemse, P&O- adviseur, via telefoonnummer 06 - 11 62 60 15.

Stuur uiterlijk 10 mei 2021 je sollicitatiebrief met motivatie en je CV naar Brandweer Brabant-Noord via deze site. De selectiegesprekken vinden plaats op 27 mei 2021. Het arbeidsvoorwaardengesprek staat gepland op 31 mei 2021.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld

Rosmalen
Burg. Mazairaclaan 131
5241 NE Rosmalen

Delen