Brabant-Noord

Ga jij onverwacht de uitdaging aan?

Word vrijwilliger bij de brandweer!

Onverwachte uitdaging

Als vrijwilliger bij de brandweer weet je niet altijd wat je aantreft. Als onverwacht de pieper gaat, gaat de knop om en ligt de focus volledig op het incident waar je naartoe gaat. Een grote brand blussen, een verkeersslachtoffer uit zijn auto bevrijden, politie en ambulancedienst ondersteunen, omgewaaide bomen doorzagen in een storm of een dier in nood redden. Voor al deze zaken en nog veel meer word je opgeleid en voorbereid. De spanning, afwisseling en de combinatie met de maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn bijzondere aspecten van ons werk.

We zoeken jou

De brandweer is 7 dagen per week 24 uur per dag paraat om de veiligheid in jouw woonplaats te garanderen. Om paraat te blijven, zijn vrijwilligers onmisbaar. Mensen die zich betrokken voelen bij hun woon- en werkomgeving en zich daarvoor willen inzetten.

We zoeken brandweervrijwilligers voor de volgende kazernes in onze regio:

Pieter de Bijl - brandweervrijwilliger

‘Tijdens een uitruk voel je wel een beetje adrenaline. Ik haal de meeste voldoening uit het helpen van mensen en dieren.’

Samen sterk

Werken bij de brandweer is meer dan paraat staan en hulp verlenen. Het betekent ook teamwerk en vriendschap. De intensieve samenwerking met brandweercollega’s levert een groep vrienden op, die letterlijk voor je door het vuur willen gaan. Samen sta je op professionele wijze elk moment van de dag of nacht klaar.

Vrijwillig, niet vrijblijvend

De meeste vrijwilligers hebben naast het brandweerwerk een fulltime baan. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Het is daarom belangrijk om de keuze om vrijwilliger te worden vooraf goed te overwegen. De directe omgeving moet achter jouw beslissing staan, óók een eventuele werkgever. In de meeste gevallen ben je tijdens je werk namelijk oproepbaar.

Werken bij de brandweer

Linda Pierlo - brandweervrijwilliger

‘Wat ik zo mooi vind, is dat je altijd met een groep bent. Het is onderling hartstikke gezellig, we zijn er voor elkaar.’

Hoe word je brandweervrijwilliger?

In ongeveer twee jaar krijg je een intensieve opleiding, die volledig wordt verzorgd door de brandweer en je klaarstoomt voor het echte werk. Je leert alles wat je moet weten op het gebied van brandbestrijding, technische hulpverlening en brandgevaarlijke stoffen. Daarnaast leer je precies hoe je moet handelen in kritieke situaties en hoe je dit doet in teamverband. Het is een praktische opleiding, waarbij je het geleerde meteen kan toepassen in de praktijk.

Veel praktijkervaring

De basisopleiding kun je tijdens avonduren of overdag volgen. Naast het theoretische deel doe je veel praktijkervaring op tijdens de wekelijkse oefenavond van jouw kazerne en de uitrukken. Jaarlijks ga je één dag oefenen en trainen bij een realistisch oefencentrum.

Vrijwilliger bij de brandweer

Vergoeding

Je krijgt een vaste jaarvergoeding voor jouw werk bij de brandweer. Daarnaast ontvang je een specifieke uurvergoeding voor uitrukken, oefeningen en opleidingen. Wij zorgen ervoor dat je tijdens je brandweerwerk en je opleiding goed verzekerd bent.

Ben jij klaar voor een onverwachte uitdaging?

  • Je bent minimaal 18 jaar en woont en/of werkt in de omgeving van een van onze brandweerkazernes.
  • Je beschikt over VMBO werk- en denkniveau.
  • Je bent overdag beschikbaar om uit te rukken.
  • Je bent accuraat, stressbestendig en kan goed samenwerken.
  • Je hebt een goede gezondheid (lichamelijk en geestelijk) en conditie.

Onderdeel van de selectieprocedure is een gesprek met de collega’s van de kazerne. Voorwaarden voor een aanstelling zijn – naast het gesprek – een positieve uitslag van de medische aanstellingskeuring en Verklaring Omtrent Gedrag.

Interesse?

Wil jij weten of je onverwacht de uitdaging aan kunt gaan? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in, kies regio Brabant-Noord en de juiste kazerne. Wij nemen daarna contact met je op om samen te verkennen of werken bij Brandweer Brabant-Noord iets voor jou is. Twijfel je nog? Lees de verhalen van Linda en Pieter op de wervingspagina.

Tip invullen sollicitatieformulier: onze kazernes behoren tot de regio Brabant-Noord.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box