Brabant-Noord

Organisatie Brabant-Noord

 

De brandweerorganisatie maakt deel uit van Veiligheidsregio Brabant-Noord en werkt voor de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Grave, Heusden, Landerd, Meierijstad, Mill, Oss, ‘s-Hertogenbosch, Sint Anthonis, Sint Michielsgestel, Uden en Vught. Meer informatie over de veiligheidsregio lees vind je op de website www.vrbn.nl

In de veiligheidsregio werkt Brandweer Brabant-Noord samen met Politie en GHOR Brabant-Noord, de 16 gemeenten, Regionaal Militair Commando-Zuid en Waterschap Aa en Maas op het gebied van het gemeenschappelijk meldcentrum, rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Onze meest bekende activiteit is het blussen van branden. De brandweer doet echter veel meer. We zijn op alle mogelijk manieren actief op het gebied van brandveiligheid en rampenbestrijding. Van controle op en advies over bouwvoorschriften en brandveiligheidsverordeningen tot het geven van voorlichting. We proberen vooral incidenten te voorkomen, maar als het mis gaat kunt u op ons rekenen.

Brandweer Brabant-Noord heeft de organisatie opgedeeld in vier sectoren:

  • Sector Brandweerzorg
  • Sector Risicobeheersing
  • Sector Crisisbeheersing en Rampenbestrijding
  • Sector Bedrijfsvoering

Dit zijn duidelijke, herkenbare proceseenheden met een goed afgebakend producten- en dienstenpakket. De drie sectoren Brandweerzorg, Risicobeheersing en Crisisbeheersing en Rampenbestrijding worden gezien als primaire processen. Daarnaast beschikt VRBN over een secundair hoofdproces die de primaire processen -ieder vanuit hun eigen vakgebied- ondersteunen, namelijk de sector Bedrijfsvoering.

Brandweer Brabant-Noord heeft 38 brandweerposten die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse brandweerzorg in de regio. In totaal zijn zo’n ruim 1100 collega’s aan het werk. Dit zijn deels collega’s in vaste dienst maar het overgrote deel hiervan zijn mannen en vrouwen die naast hun reguliere baan ook als vrijwilliger bij de brandweer werken. Of je nu vrijwilliger of beroepsbrandweerman of -vrouw bent, je doet hetzelfde werk: branden blussen, mensen redden, ongevallen met gevaarlijke stoffen bestrijden, verkeersslachtoffers bevrijden.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box